Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 25, 2014

В България мнозина знаят, че използването на слама в строителството не е нещо ново, но другаде по света преоткриват тази практика. Затова вграждането на слама, коноп и други естествени влакна в модули от бетон предизвиква силно вълнение сред мнозина модерни архитекти, строители и производители.

Сено-бетонът е екологична строителна алтернатива, при която се използва лико от растителни стебла (т. нар. индустриален коноп) в минерална смес, която е годна за строене – нетоксична, въглеродно неутрална, енергийно ефективна.

Една новостартираща американска фирма е решила да произвежда точно такива модули, търсейки „нов архетип в устойчивостта“ на сградите. Амбицията на Hempitecture е да построят първата не-жилищна сграда от сено-бетон в САЩ. За да реализират проекта си, те са стартирали кампания за обществено финансиране чрез Kickstarter, която трябва да помогне да намалят разходите си за изграждането на постройката.

Hempitecture е фирма, родена от проект за строителство със земни материали, реализиран в колежите Хобарт и Уилям Смит в Женева и Ню Йорк. Тяхното голямо предизвикателство днес е фактът, че отглеждането на индустриален коноп е забранено в САЩ.

Когато конопът се отлгежда локално – т.е. в близост до мястото на производство на сено-бетона, стойността на крайния продукт е не само съпоставима с тази на „обикновените“ строителни материали, но дори и по-ниска. „Социалните жилища в Клейфийлдс в Съфолк се строят от конопоени панели, в Шотландия строят 20 къщи за социално слаби – все от слама,“ обяснява матю Мийд, основателн амладата фирма. „Списъкът е безкраен. Тези проекти се реализират по този начин заради две основни причини – ниската цена и високиоте екологични качества. Конопът посреща и двете изисквания“.


Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив