Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Ное 7, 2012

Сгратата, с име на супергерой, Flat Iron Building или в превод Плоската желязна сграда се издига в шведската столица на площ от 18 200 кв.м и е дело на архитектурно бюро Rosenbergs Arkitekter. Клиенти са Skanska fastigheter AB.

Повод за построяването на сградата е основното реновиране на района Norra Bantorget в Стокхолм.

Flat Iron Building е разделена на два блока, помещаващи жилищна и офис площ. Оптимизирайки и организирайки внимателно вътрешното пространство, архитектите използвали офис сградата като своеобразен щит, предпазващ жилищната сграда от шума, идващ от съседната гара. По този начин специалистите от Rosenbergs Arkitekter пригодили, една привидно неподходяща част от града, за живеене.

Бетонните елементи са били необходимо условия за проекта. Поради близостта на железопътните линии, здрава конструкция и висока степен на сигурност, са били приоритет и необходим резултат след завършването на сградата.

Архитектите са използвали три основни подхода при проектирането на фасадата. Първо, бетонните елементи при свръзките имат за цел да избегнат впечатлението за подреденост, което иначе би създала сградата. А Flat Iron Building е създадена да впечатлява.

Вторият подход са „шевовете“ по фасадата, които са създадени за допълнително засилване на този ефект и за да се намали визуално мащаба на бетонните елементи.

Третият, най-решаващ за цялостната визия на конструкцията, подход са стъклените панели. Тяхната задача, в екстериора, била размиването на цялостното, студено усещане, което неизбежно придава бетона. Освен това стъклените панели успяват оптично да увеличат реалния размер на прозорците, отвътре навън и отвън навътре. Rosenbergs Arkitekter постигат ефекта чрез слой от единично стъкло, заложено в екстериора, действащо като допълнителен трети слой към по-малките по размер, нормални двойни вътрешни прозорец. Вътрешните прозорци са отделени от третият, екстериорен слой чрез перваз.

Чрез подхода, който са имали архитектите към сградата, фасадата придобива повече отворено пространство, заради по-големите прозорци, в контраст с бетона.

Плоската желязна сграда има издадено удостоверение на златно ниво по международната система за сертифициране при опазване на околната среда LEED.

На сградата е присъдена архитектурната награда Betongindustrins arkitekturpris и е била номинирана за Стокхолмска сграда на годината.

 

Източник: www.1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив