Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 19, 2012

Коментари: 1

От 2007 до 2012 година агенциите за недвижими имоти са укрили 863 млн. лв. приходи. Това показва анализ на Националната агенция за приходите.

Средната щета за година през периода на анализа е 40 млн. лв., а определената потенциална щета от неплащане на преки и косвени данъци е около 30 млн. лв., показват изчисленията. В анализа се посочва, че е обратнопропорционална връзката между активност на пазара и степен на укриване.

Така през 2007 година процентът на укритите доходи е бил 38,15%, докато през тази година той вече е 48,81 на сто.

Според данните агенциите и брокерите са декларирали приходи от 328 млн. лв. през 2007 г., когато са укрили над 202 млн. лв., докато официалните приходи през тази година са 89 млн. лв., а укритите са 86 млн. лв.

През тези 6 години се е увеличил и делът на нелегалните брокери - от 22,83% през 2007 г. сега те са 30,56% от действащите. Нерегистрираните брокери през 2007 година са били 799, докато през 2010 г. те са нараснали на 1175. 

За да противодейства на тези тенденции, от началото на следващата година НАП започва ревизии и проверки на дейността на посредниците на пазара на недвижими имоти, съобщиха от приходната администрация. Паралелно с това обаче ще осъществим и комуникационна кампания - разпространяване на брошури с данни за ефекта от укриване на доходи до нотариални кантори и до сайтове за публикуване на обяви за продажби, обяви Росен Бъчваров, директор "Комуникации" в НАП.

НАП ще изиска и поместването на информация на сайтовете за обяви за дължимите данъци при покупко-продажба на имоти. Необходимо е да се приеме закон за регламентирането на дейността на брокерите, заявиха от Националното сдружение "Недвижими имоти".

Лъчезар Искров, заместник-председател на сдружението, посочи, че са много малко професиите, и то боравещи с крупни финансови средства, които нямат регламент и при които не са разписани минимални изисквания за упражняване на дейността.

Приемането на закон ще предпази най-вече потребителите от измами при тази толкова важна за всеки човек сделка като покупката на имот, добави Искров.

 

Източник: www.pariteni.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

От години говоря, че нотариусите са отговорни за сделките, а не брокерите - агенциите . Във Франция НОТАРИУСЪТ е отговорен за всеки аспект от сделката !!! ВСЕКИ !!! Собственост, Права на ползване, Данъчни задължения, Задължения към Синдик - Домоуправител, Кредит, Чистота на имота - да няма вредни бои, радиоактивност и ... , Дали Държавата има претенции към имота - Франция не разрешава продажбата на ключови имоти / при забрана Франция изкупува имота на пазарна цена - Нотариусът гарантира каква е цената, на която са се договорили продавач и купувач / ... Брокерът е човек, който отговаря за доброто представяне на имота на пазара и преговорите . Във Франция, която ние няма да настигнем още 120 години, продавач и купувач не се виждат. Купувачът вижда само брокера, който е избрал и му е оставил ключ. Когато брокер - агенция и купувач се договорят се обаждат на нотариус и ТОЙ ЗАПОЧВА РАБОТА. / точка / АГЕНЦИЯТА НЯМА задължения към самата сделка !!! --- За да не изтриете и този коментар ще го публикувам и аз. Поздрави, Владимир Йосифов, маркетинг и реклама на имоти

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив