Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 6, 2014

За последните три месеца се регистрира повишение от 250% на продажбите на жилища в новостроящи се стради в София и Варна, твърди  „ЕРА Европа“, международна франчайзингова мрежа в областта на жилищните имоти. Най-много извършени продажби в нови сгради има в южните райони на София. Средната цена за жилище с две спални е 800 евро на квадратен метър и може да достигне до 1 100 евро в зависимост от сградата и нивото на завършване на апартаментите.

Средният срок за продажба на жилище през 2013 г. е бил 100 дни, а за последните 6 месеца пада на 63 дни. За София, през тримесечието юни, юли, август, един жилищен имот намира новия си собственик за 52 дни. За Варна средният срок за продажба в кварталите е 60 дни, а в централните райони отнема 74 дни. Увеличеното влагане в недвижими имоти в последните месеци доведе до продажба на малки апартаменти тип ателие на цени от 25-30 000 евро за по-малко от две седмици.

Анализите сочат, че най-дългият среден срок за продажба на жилище е в Португалия - 270 дни, а най-кратък е в Швеция - 50 дни.

Нивото на сделките в София бележи ръст по данни на статистиката, но тук не се отчитат сделките ново строителство, които са на ниво договор за строителство, както и тези на ниво предварителен договор и все още няма официално регистрирана сделка. Също така поради банковата криза от юни до август за това тримесечие има повече сделки. За градовете София, Варна и Бургас се отчитат 17% увеличение на продажбите за последното тримесечие, в сравнение със средния брой за първите 6 месеца на годината.

За София средната продажна цена е била 50 000 евро за южните квартали при средна квадратура на имота от 67 кв.м за първите 6 месеца на годината. Това обикновено е двустаен тухлен апартамент на цена от 40-50 000 евро или панелно жилище на цена от 30-40 000 евро. На европейско ниво, след България, най-ниска е средната цена на жилище в Анкара, Турция - 70 000 евро, а най-висока е в Берн, Швейцария. Там средната цена достига 1 600 000 евро за второто тримесечие на 2014 г.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив