Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 6, 2014

За последните три месеца се регистрира повишение от 250% на продажбите на жилища в новостроящи се стради в София и Варна, твърди  „ЕРА Европа“, международна франчайзингова мрежа в областта на жилищните имоти. Най-много извършени продажби в нови сгради има в южните райони на София. Средната цена за жилище с две спални е 800 евро на квадратен метър и може да достигне до 1 100 евро в зависимост от сградата и нивото на завършване на апартаментите.

Средният срок за продажба на жилище през 2013 г. е бил 100 дни, а за последните 6 месеца пада на 63 дни. За София, през тримесечието юни, юли, август, един жилищен имот намира новия си собственик за 52 дни. За Варна средният срок за продажба в кварталите е 60 дни, а в централните райони отнема 74 дни. Увеличеното влагане в недвижими имоти в последните месеци доведе до продажба на малки апартаменти тип ателие на цени от 25-30 000 евро за по-малко от две седмици.

Анализите сочат, че най-дългият среден срок за продажба на жилище е в Португалия - 270 дни, а най-кратък е в Швеция - 50 дни.

Нивото на сделките в София бележи ръст по данни на статистиката, но тук не се отчитат сделките ново строителство, които са на ниво договор за строителство, както и тези на ниво предварителен договор и все още няма официално регистрирана сделка. Също така поради банковата криза от юни до август за това тримесечие има повече сделки. За градовете София, Варна и Бургас се отчитат 17% увеличение на продажбите за последното тримесечие, в сравнение със средния брой за първите 6 месеца на годината.

За София средната продажна цена е била 50 000 евро за южните квартали при средна квадратура на имота от 67 кв.м за първите 6 месеца на годината. Това обикновено е двустаен тухлен апартамент на цена от 40-50 000 евро или панелно жилище на цена от 30-40 000 евро. На европейско ниво, след България, най-ниска е средната цена на жилище в Анкара, Турция - 70 000 евро, а най-висока е в Берн, Швейцария. Там средната цена достига 1 600 000 евро за второто тримесечие на 2014 г.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив