Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 29, 2014

Близо една пета от най-големите 130 банки в еврозоната не са издържали проведените от Европейската централна банка (ЕЦБ) проверки на състоянието на качеството на активите им към края на 2013 г. Според оповестените в неделя резултати капиталовият недостиг в 25 от финансовите институции е на обща стойност 25 млрд. евро, обявиха от ЕЦБ.

Най-сериозно засегнат е финансовият сектор в Италия, където девет банки не са преминали теста. Сред тях е и Monte dei Paschi, при която капиталовият недостиг е най-висок – общо 2.1 млрд. евро, въпреки усилията на банката за набиране на средства през годината, съобщава Reuters. Освен Италия сред най-засегнатите страни попадат още Кипър и Гърция, откъдето по три институции не са издържали теста. В списъка на провалилите се има и по две банки от Белгия и Словения, както и по една от Франция, Германия, Австрия, Ирландия и Португалия.

По-малка дупка

От ЕЦБ отбелязват, че всъщност през тази година 12 от институциите, които не са издържали теста към края на 2013 г., са предприели действия за подсилване на капиталовите си позиции. По оценки на регулатора в резултат на тези мерки голяма част от капиталовите дупки вече са били запълнени, като остава да се наберат 10 млрд. евро.

Проверката на европейския регулатор дава най-ясната до момента картина на здравословното състояние на банките в еврозоната повече от седем години след избухването на финансовата криза, която доведе почти до фалит няколко държави и заплаши да разбие паричния съюз. Така, макар и резултатите да дават известен кураж на инвеститорите, предстои да се види дали упражнението ще успее да подтикне банките да увеличат кредитирането в период, в който икономическият растеж в региона на практика е спрял, пише Reuters.

Наскоро проучване на Goldman Sachs сред големите институционални инвеститори показа, че според тях ЕЦБ трябва да поиска от финансовите институции да наберат допълнителен капитал в размер на 51 млрд. евро, за да бъдат приети тестовете за достоверни, припомня агенцията. От регулатора отбелязват, че ако в сметката се отчетат и надценените в миналото заеми, общият ефект върху банките би бил в размер на 62 млрд. евро.

Предпазливи приветствия

Реакциите на анализаторите след оповестяването на резултатите бяха в рамките на предпазливите приветствия, макар някои от тях да отбелязват, че това е по-скоро началото, отколкото краят на прочистването на банките в Европа.

"Въпреки че резултатите би трябвало да донесат известно доверие и стабилност на пазара, все още сме далеч от решение на банковата криза и на предизвикателствата пред банковия сектор", коментира пред Reuters Колин Бреретън от PwC.

Проведените от ЕЦБ тестове са четвъртият опит на европейския регулатор да разчисти "авгиевите обори" на финансовия си сектор, който беше провъзгласен за най-строгия до момента, отбелязва агенцията. Освен стриктен преглед на активите на банките проверката включва и тест за това как биха се справили те в случай на нов икономически срив. За да преминат проверката, банките трябваше да имат висококачествен капитал в размер на поне 8% от рисковопретеглените си активи при запазване на очакваните темпове на растеж на икономиката в следващите три години или от поне 5.5% в случай на рецесия. В рамките на две седмици институциите с капиталов недостиг ще трябва да оповестят как смятат да го покрият, след което ще разполагат с до девет месеца, за да го направят.

Кои банки не издържаха проверката

Eurobank, Гърция
Monte dei Paschi di Siena, Италия
National Bank of Greece, Гърция
Banca Carige, Италия
Cooperative Central Bank, Кипър
Banco Comercial Português, Португалия
Bank of Cyprus, Кипър
Oesterreichischer Volksbanken-Verbund, Австрия
Permanent TSB, Ирландия
Veneto Banca, Италия
Banco Popolare, Италия
Banca Popolare di Milano, Италия
Banca Popolare di Vicenza, Италия
Piraeus Bank, Гърция
Credito Valtellinese, Италия
Dexia, Белгия
Banca Popolare di Sondrio, Италия
Hellenic Bank, Гърция
Münchener Hypothekenbank, Германия
AXA Bank Europe, Белгия
C.R.H. - Caisse de Refinancement de l’Habitat, Франция
Banca Popolare dell'Emilia Romagna, Италия
Nova Ljubljanska banka, Словения
Liberbank, Испания
Nova Kreditna Banka Maribor, Словения

 

Източник: Капитал

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив