Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 29, 2012


До дни Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще открие процедура за избор на оценител за “Агенция дипломатически имоти в страната” (АДИС - бившето БОДК). Консултантът ще трябва да подготви правен анализ и информационен меморандум. Това обяви изпълнителният директор на ведомството Емил Караниколов пред “Труд”.


Последната оценка на недвижимостите е отпреди 10 години, когато стойността на активите бе 80 млн. лева. След това бяха извадени задграничните имоти на АДИС, които сега са актив на Министерството на външните работи. Но пък цената на жилищата в България поскъпна рязко в периода 2002-2007 г. Затова новата оценка за посланическите мезонети едва ли ще е много по-ниска от предишната.

В момента АДИС разполага с около 240 суперапартамента, почивна станция в Златни пясъци и терени на топлокации. Дружеството дава под наем имоти в реномирани жилищни райони на столицата - “Изток”, център, “Лозенец”, “Гео Милев”, “Яворов” и резиденции на бул. “Симеоновско шосе”. Фирмата стопанисва подземни гаражи и охраняеми паркинги. Сред перлите в короната на АДИС са и Дипломатическият клуб в баровския квартал Бояна и ловна вила в курорта Боровец. Имотът в полите на Витоша се отдава под наем за изискани тържества и вечеринки срещу 700 лева. Цената е за 6 часа.

Методът за продажба на АДИС вероятно ще е конкурс за цялото предприятие, а не за отделни сгради, обясни Караниколов. Според него това се налага, защото в много от имотите са настанени дипломатически мисии с дългосрочни договори. Кандидатите за апетитните имоти със сигурност ще трябва да минат пресявка в ДАНС и Комисията за защита на сигурността на информацията. Те ще трябва да получат сертификат за индустриален допуск. Сделката за атрактивните недвижимости със сигурност ще привлече инвеститори, чийто брой може да се окаже и доста широк при добър маркетинг.

Интерес към АДИС вече е деклариран от Южна Корея, научи “Труд” . В медийни публикации като потенциален кандидат-купувач бе посочен и магнатът Цветан Василев. Името на мустакатия банкер се спряга и за предстоящия търг за недовършената сграда и терена от 15 декара на ИПК “Родина”. Уникалният имот в непосредствена близост до “Арена Армеец” ще се продава на търг при начална цена от 20 милиона лева и 200 000 лева стъпка на наддаване.

Интересът на инвеститорите към АДИС тепърва ще се засилва. Кандидатите ще започнат да идват, след като е готов финансовият анализ и стартираме процедурата, каза Караниколов. Според него при добро стечение на обстоятелствата сделката за дипломатическите имоти ще бъде стартирана през май. Новата процедура ще е вторият опит за продажба на АДИС. Първият бе по времето на премиерстването на Симеон Сакскобургготски. Тогава за купувач беше определена италианската компания “Миролио” с оферта от 96 млн. лв., но процедурата бе прекратена. Допреди два месеца АДИС бе в забранителния списък за продажба.

 

www.imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив