Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 5, 2014

С около 10% ще се повиши активността на пазара на жилища през 2014 г., а ценовите нива ще варират в зависимост от качествата на конкретния имот, гласи прогнозата на агенция за недвижими имоти Адрес за идната година. Основен двигател на пазара ще бъдат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой.

„Очаква се лихвите по депозитите да паднат допълнително през следващите 12 месеца, а цените на имотите да преустановят спада си, което ще активизира купувачите”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията. „Очакваме много хора със спестени пари в брой, решили да ги държат в банка, да преосмислят намеренията си, когато видят понижението на този лихвен процент. Инвестицията в недвижим имот е сигурен ход, а евентуално покачване на цените на жилищата в бъдеще ще направи тази стъпка още по-изгодна“, допълва Павлов.

По думите му пазарът ще бъде предвидим без риск от съществени сътресения. Спадът на цените е вече в миналото – възможно е някои типове имоти да поевтинеят с няколко процента, но жилищата в търсените квартали ще повишат цените си. На пазара вече се усеща недостиг на имоти, а новото строителство е дефицитна стока. По данни на агенцията налице са сгради в етап на строеж, в които са продадени около 60% - 70% от апартаментите. Има интерес за покупка дори на фаза разрешително за строеж от утвърдени строители и на търсени локации. Според очакванията на компанията догодина ще станем свидетели на изграждане на немалко нови жилищни проекти в комуникативни райони. Тези нови, качествени имоти ще отговарят в по-пълна степен на очакванията на купувачите и допълнително ще активизират пазара.

Според прогнозата на агенцията стабилният пазар ще предизвика и сделки на по-високи нива. Ако досега средната цена, на която двете страни си стискат ръцете, е около 50 000 евро, то през 2014 година тази стойност ще се покачи до 55 000 – 60 000 евро. Очаква се да се появят и повече купувачи за инвестиция. Ако към момент с тази цел жилище придобиват около 9% от хората, то догодина техният дял може да достигне 15%.

Съществени изменения в профила на желаното жилище няма да има – комуникативна локация, наличие на добра инфраструктура, среден етаж и разпределение, позволяващо ефективно използване на пространството ще останат сред ключовите изисквания на клиентите.

Пазарът на наеми, който също бе подвластен на разминавания в очакванията на наемодатели и наематели, също ще се активизира. Ще се появят по-качествени оферти, а средните цени ще останат без промени – около 500 лева ще струва месечно апартамент с квадратура около 60-70 кв.м на комуникативна локация.

„Разминаването между търсене и предлагане както на пазара на покупко-продажби, така и на наемния, бе последният негативен резултат от кризата, който до известна степен стопираше сключването на сделки“, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър. „Смятаме, че през 2014 година, с изграждането на нови проекти, този проблем вече няма да е на дневен ред. На практика догодина няма да има пречки по отношение на активността, което ни дава основания за позитивна прогноза“, допълва Богданов.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив