Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 15, 2014

Близо 2 млн. българи все още живеят в панелни жилища, което представлява около 30 на сто от населението у нас. Това стана ясно по време на икономическия форум „Шумът на парите", който за първа година обърна поглед и към имотния пазар в страната ни, пише news.bg.

В България все още съществува прекалено голям брой панелни жилища, които се нуждаят от саниране, а това е важно предвид многократните призиви, дори на президента Росен Плевнелиев, за това да си сменим дограмата и да постигнем енергийна ефективност, изтъкнаха родни експерти в сферата на недвижимите имоти.

Пет години след началото на икономическата и финансова криза през 2009-а пазарът на имоти у нас започва да се раздвижва и да върви в посока „нагоре", заключиха те и уточниха, че броят на завършените жилища през изминалата година е по-малък в сравнение с предходната 2012-а. Според тях обаче през първите месеци на настоящата година се вижда ръст на издадените разрешителни за строеж и започнатите строежи, което би трябвало да промени тенденцията.

В строителния бранш вече се виждат по-малко играчи, като вече ги няма тези, които започват строеж на кооперации с жилища и офиси само заради моментното търсене. Специалисти от бранша обаче изтъкнаха, че раздвижването на пазара на имоти се наблюдава единствено в големите градове у нас като София, Варна и Бургас, а точно противоположната картина е характерна за по-малките населени места.

По отношение на цените на имотите брокерите изтъкнаха, че в България се наблюдава много малко намаление на цените с около 1%. Страната ни се намира по средата на класацията в Европа по доходност от жилищна собственост, а в същото време сме на предпоследно място по отношение на цените.

Експертите по имоти споделиха, че като цяло секторът е в процес на възстановяване в целия Европейски съюз, а за нашата страна може да се каже, че вече има стабилен пазар. Основен проблем според тях е качеството на предлаганите имоти, тъй като повечето изложени на пазара жилища са с недобро качество.

Като интересна тенденция те изтъкнаха, че все повече българи търсят да закупят луксозни имоти, а в страната ни такива като цяло липсват.

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив