Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 15, 2014

Близо 2 млн. българи все още живеят в панелни жилища, което представлява около 30 на сто от населението у нас. Това стана ясно по време на икономическия форум „Шумът на парите", който за първа година обърна поглед и към имотния пазар в страната ни, пише news.bg.

В България все още съществува прекалено голям брой панелни жилища, които се нуждаят от саниране, а това е важно предвид многократните призиви, дори на президента Росен Плевнелиев, за това да си сменим дограмата и да постигнем енергийна ефективност, изтъкнаха родни експерти в сферата на недвижимите имоти.

Пет години след началото на икономическата и финансова криза през 2009-а пазарът на имоти у нас започва да се раздвижва и да върви в посока „нагоре", заключиха те и уточниха, че броят на завършените жилища през изминалата година е по-малък в сравнение с предходната 2012-а. Според тях обаче през първите месеци на настоящата година се вижда ръст на издадените разрешителни за строеж и започнатите строежи, което би трябвало да промени тенденцията.

В строителния бранш вече се виждат по-малко играчи, като вече ги няма тези, които започват строеж на кооперации с жилища и офиси само заради моментното търсене. Специалисти от бранша обаче изтъкнаха, че раздвижването на пазара на имоти се наблюдава единствено в големите градове у нас като София, Варна и Бургас, а точно противоположната картина е характерна за по-малките населени места.

По отношение на цените на имотите брокерите изтъкнаха, че в България се наблюдава много малко намаление на цените с около 1%. Страната ни се намира по средата на класацията в Европа по доходност от жилищна собственост, а в същото време сме на предпоследно място по отношение на цените.

Експертите по имоти споделиха, че като цяло секторът е в процес на възстановяване в целия Европейски съюз, а за нашата страна може да се каже, че вече има стабилен пазар. Основен проблем според тях е качеството на предлаганите имоти, тъй като повечето изложени на пазара жилища са с недобро качество.

Като интересна тенденция те изтъкнаха, че все повече българи търсят да закупят луксозни имоти, а в страната ни такива като цяло липсват.

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив