Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 2, 2012

1 981 784 милиона са физическите лица, които са взели заем от банка или от фирма за бързи кредити към края на 2011 г. Това показват данни на Централния кредитен регистър, обявени в годишния отчет на Българската народна банка (БНБ). Общият брой на всички кредитополучатели към края на миналата година е 2 091 889. Сред тях освен граждани има 98 979 фирми, 3086 чуждестранни лица и 8040 лица, занимаващи се със свободни професии.
Любопитното е, че общо броят на кредитите е 4 044 976. Така излиза, че всеки кредитопуличател има средно по две задължения към банки и финансови институции. Спрямо края на 2010 г. броят на заемите, регистриран и в Централния кредитен регистър, се увеличава с 65 201.

Банките и фирмите за бързи кредити са длъжни да подават информация в Централния кредитен регистър за заемите, взети от техни клиенти независимо от размера им. В информационната система има и данни за текущото състояние на кредитите, взети от граждани и фирми. Чрез регистъра могат да бъдат проследени и просрочените плащания за период от пет години назад.

Веднъж годишно всяко физическо лице може да поиска справка за своите задължения от кредитния регистър напълно безплатно. Ако за този период му се наложи да вземе справка отново, таксата е 10 лева. Отчетът на БНБ показва, че през миналата година такава справка са поискали 5493 граждани.

Източник: Монитор

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив