Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 10, 2013

Активността на пазара на ваканционни имоти се е повишила с близо 10%, а възстановяването след пролетната криза е с бързи темпове. Това отчита анализ на инвестиционната компания Green Life за изминалия летен сезон, като посочва, че основен фактор е тенденцията за трайно установяване на руски граждани в българските черноморски градове и села.

През летния сезон са регистрирани с около 16% повече запитвания в сравнение с първите месеци на 2013 година, отчитат от компанията. В резултат е отчетен и ръстът на реално сключените сделки. „Повишението, което проследихме, е около 10%, като очакваме то да се запази и на годишна база. Средният бюджет на купувачите остава около 50 хил. евро.

Най-често интересът е към покупка на едностайно жилище в комплекс, подходящ за целогодишно живеене. „Така за няколко години пазарът у нас стана по-масов – привлича голям брой клиенти, които не купуват елитарни луксозни, а достъпни имоти”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life.

По думите му пазарът се радва на стабилност, а показателите ще се запазят в дългосрочен план, тъй като мотивите за сделките не са моментни, а дълбока осъзната потребност от промяна на местоживеенето. Високата активност става при лек спад на ценовите нива, като понижението е в рамките на около 4% за летните ваканционни имоти.

Въпреки че всички хора търсят спокойствие, красива природа, ниски цени, фактори като религия и общо настроение на местните към чужденците също оказва влияние върху избора. По тези причини Дубай е водещ избор за гражданите на Казахстан, които обаче през последните месеци също се появиха силно на нашия имотен пазар, се отчита в анализа.

„Купувачите идват с яснота за това какво търсят, не крият проруските си настроения, имат значително по-високи от средните за българския ваканционен пазар бюджети - между 80 и 100 хиляди евро. За нас като инвеститор те са изключително ценни клиенти с висок социален статус. Тези, които търсят постоянно живеене, имат и избистрена стратегия какви капитали ще вложат и какъв бизнес ще развиват у нас”, коментира Теофил Петров.


Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив