Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юни 30, 2014

Коментари: 1

ългария може да използва 3.3 милиарда лева за гарантиране на ликвидността на банковата си система. Становището изрази Европейската комисия, която трябва да одобри този механизъм за подкрепа на българските банки, тъй като той представлява вид държавна помощ. Комисията е преценила, че тази мярка не нарушава правилата на единния пазар на ЕС.

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева. Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства.

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица.

Еврокомисията оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС. Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система. Хоакин Алмуния, еврокомисар, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

След консултациите при президента Росен Плевнелиев политическите партии, с парламентарно представителство и избрани евродепутати, декларираха решителност и готовност за гарантиране на банковата стабилност в България. Държавният глава увери, че парите на гражданите и фирмите, вложени в банките в България, са гарантирани, а самите институции ще продължат да работят в нормален режим.

 

Източник: EkipNews.com

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Лоялните клиенти спасиха банките ! Това е нов етап от живота в България . Давате ли си сметка какво означава това ???

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив