Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юли 29, 2013

Двойно ще бъдат увеличени средствата от европейските фондове, предназначени за малкия и средния бизнес. Това предвижда "Национална стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия в България 2014-2020", която е публикувана за обществено обсъждане.

Идеята е поне 9% от структурни фондове на ЕС да отиват за дребния бизнес, пише в. "Стандарт". Средствата ще може да се използват за подобряване на сътрудничеството между фирмите и университетите, центрове за изследвания и технологични паркове. С европарите ще се подпомага и стартирането на малък бизнес, въвеждането на щадящи природата производствени процеси, ще се насърчава онлайн търговията и обучението на персонала.

В стратегията се предвиждат и други мерки, които целят създаване на по-добри условия за бизнес. Например намаляване до 1 година на необходимото време за всички процедури при закриването на една фалирала фирма. В момента фирма в България се закрива средно за 3,3 години, докато за ЕС средното необходимо време е 1,9 години. Лидер в тази класация е Ирландия, където една фирма фалира за 4 месеца. Според стратегията тази мярка ще осигури втори шанс за развитие на бизнес на 200 хил. души у нас.

Пълното електронизиране на обществените поръчки, намаляването на срока за връщане на ДДС, създаване на учебно-тренировъчни фирми в училищата и насърчаване на start-up-ите за рисково инвестиране са част от набелязаните мерки за насърчаване на малкия и средния бизнес.

Малките и средните фирми у нас са 351 420 към 2012 г.


Източник: www.finance5.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив