Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Ное 28, 2012

Банките значително са подобрили условията по потребителските и жилищните кредити за стари клиенти. Лихвите по тези заеми се понижават както на годишна, така и на месечна база. Това показват данните на Българската народна банка (БНБ) за октомври. Най-много са поевтинели старите потребителски кредити в евро. Средната лихва по тези заеми през октомври е била 9,49%. Това е с 0,19 на сто по-малко в сравнение с предходния месец.


На годишна база пък поевтиняването е с 0,61%. Банките са намалили лихвите и по старите потребителски кредити в левове, показват данните на БНБ. Така през миналия месец средното им ниво е било 11,85% Спрямо септември понижението е символично – с 0,08 на сто. На годишна база тези кредити са поевтинели с 0,29%.

От статистиката на централната ни банка става ясно още, че условията по жилищните кредити за стари клиенти също се подобряват. За разлика от потребителските заеми при тях по-сериозно поевтиняване има по ипотеките в левове. През октомври средната лихва по старите жилищни заеми в българската валута е била 8,84%. Спрямо предходния месец това е с 0,12 на сто по-малко. На годишна база пък лихвата се е свила с 0,52%. Поевтиняването на старите жилищни кредити в евро е близко до тези нива. През миналия месец средната лихва е намаляла с 0,11 процентни пункта до 7,70%. Спрямо същия период на 2011 г. средният лихвен процент по този вид заеми се е свил с 0,43 на сто.

Банките са подобрили леко условията по кредитите и за новите клиенти, става ясно от данните. Изключение правят само потребителските заеми в евро, при които се отчита поскъпване. Например през миналия месец годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата са включени всички такси и комисиони, по тези кредити е бил 11,09 на сто. Това е с 0,37% повече в сравнение със същия период на миналата година. Дори на месечна база има поскъпване от 0,09 на сто.

При фирмените кредити до 1 млн. евро също има подобрение, сочи статистиката на БНБ. През октомври средната лихва по тези кредити за нови клиенти в левове е 8,15%. Това е с 1,25 на сто по-малко спрямо година по-рано. Лихвата по същите заеми в евро е 7,62 на сто. През октомври 2011 г. обаче тя е била 8,48%.

 

Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив