Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Май 28, 2013

България е предпоследна по цени на имотите в абсолютна стойност в Европа. Зад нас е само Молдова. Това съобщи Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк. Тя цитира данни на международния специализиран сайт Global Property Guide.

Доходността от имотите у нас е 5,28%, което ни нарежда на 7-о място от общо 36 изследвани страни в Европа. На първа позиция е Молдова с 10% доходност. След нея се нареждат Украйна, Унгария, Македония, Португалия и Румъния. В дъното на класацията са Франция (2,99%), Швейцария (2,94%), Андора (2,39%) и Монако (1,64%).

Според Илиева в следващите години ще има плавен, в умерени, здравословни граници, ръст на имотите у нас. Тя е категорична, че няма да има еднородни тенденции. Лошите имоти ще продължат да поевтиняват. И сега има строителни предприемачи, които продават далеч под себестойността - срещу 200 -300 евро/кв. м, водени единствено от желанието да приключат с проекта. От друга страна, има имоти, при които цените са над 1500 евро на кв. м и се сключват активно сделки на тези нива, допълни Мария Илиева.

Тя направи обширен анализ на имотния и ипотечния пазар. През последните пет години се наблюдава сериозна промяна в съотношението цена на жилищата в България към получавани доходи в полза на купувачите.

Един от най-сериозните показатели за състоянието на пазара на недвижими имоти и този на ипотечни кредити е достъпността на жилищата. С него се измерва времето, необходимо да се купи един имот с получаваните доходи и колкото е по-нисък, толкова е по-достъпен за домакинствата.

По данни на МКБ Юнионбанк се наблюдава рязък спад в този показател - от средно над 7 години за периода 2007- 2008 г. до 3 години към първото тримесечие на 2013 г. По световните стандарти за "достъпно" се счита жилище, което може да се купи с брутните доходи на едно домакинство за период по-малък от 3 години.

Очакванията на експертите на МКБ Юнионбанк е коефициентът за достъпност да се задържи на ниво от 3 или дори да падне малко под 3 г. до края на 2013-а. Това означава, че цените на жилищата в България са все по-близо до нивото, което да е в унисон с бюджета на българските домакинства, търсещи да придобият първи дом.

Илиева цитира и данните на Агенцията по вписванията, според които е имало 23% ръст в броя на сделките за първото тримесечие на годината. Принос за това дава и липсата на сериозни други инвестиционни алтернативи, което се показва и от сериозния ръст на депозитите. Очакванията са, че тепърва ще има оживление и при ипотечните кредити.


Източник: www.24chasa.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив