Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Сеп 26, 2013

България ще получи над 2,300 милиарда евро за земеделие за следващия програмен период до 2020 година. Това стана ясно след като Съветът на ЕС по земеделие и рибарство одобри окончателна рамка на общия регламент по промени в Общата селскостопанска политика на ЕС. Съветът по земеделие и Европарламентът трябва да финализират дискусиите за реформите на Общата селскостопанска политика, вотът в земеделската комисия на Европейския парламент е насрочен за 30 септември.

България ще получи 2,338 млрд. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г, стана ясно след заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. Сумата надхвърля очакваните приблизително 2 млрд. евро за земеделие през новия програмен период.

Разпределянето на средствата за ОСП, равняващи се на около 38% от съюзния бюджет, „ще гарантира, че нито една страна членка няма да получава по-малко от 75% от средното за общността до 2020 г, се казва в съобщение на Еврокомисията.

Съветът по земеделие е постигнал съгласие максималният процент на европейско съфинансиране за слаборазвити региони, най-отдалечените райони и малките острови в Егейско море, да бъде повишен от 75% на 85%.

След продължителен дебат агроминистрите са се договорили разпределението по държави-членки на общия бюджет за развитие на селските райони в размер на 84,936 млрд. евро за следващия програмен период да бъде разписано в приложение към основния регламент. Те обаче са отхвърлили направеното от Европейския парламент предложение за намаляване на процента на съфинансиране от европейския фонд за мерките агроекология, биологично земеделие и Натура 2000 от 75% на 55%.

Не е удовлетворено и искането на България в рамките на реформата на ОСП да се разшири списъкът за обвързана подкрепа за т. нар. чувствителни сектори.

По-голямата част от реформите на ОСП бяха договорени на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие в средата на тази година. Останаха обаче открити въпросите за намаляването на директните плащания, гъвкавостта по отношение на трансферите между първия и втория стълб на ОСП и нивата на съфинансиране.

Евроинституциите се ангажират да постигнат бързо споразумение, за да може реформите в ОСП да започнат да се прилагат според плана. В противен случай има риск фермерите да изпуснат огромни плащания, ако министрите и парламента не приключат преговорите. Земеделската комисия на ЕП ще гласува регламента на 30 септември.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив