Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Авг 23, 2013

Ако сте архитект и Ви се случва да минавате покрай (или през) Централна гара в столицата, навярно Ви се къса сърцето при вида на разрухата, която е обхванала всичко – съсипания интериор, разпадащите се окачени тавани, пустеещите помещения, несбъднатия базар в подлеза… Това обаче трябва да се промени. В края на 2015 г. трябва да бъде завършен основният ремонт на Централна гара София, след който тя ще стане модерна европейска сграда със съвременен вид и архитектура, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на подписването на договорите за рехабилитация на гаровия комплекс в столицата.
 
Рехабилитацията на гарата ще струва 57 007 874.21 лв. без ДДС и изпълнението му трябва да продължи 26 месеца. Проектът се съфинансира от еврофонд чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Изпълнители на обекта ще бъдат консорциумът "ГБС - Централна гара София", в който влизат Главболгарстрой АД, Водострой 98 АД и Промишлено строителство - холдинг ЕАД.
 
"Строителните дейности няма да възпрепятстват всекидневния пътникопоток. Движението на влаковете няма да бъде спирано, като графикът на работа ще бъде съобразен с влаковото разписание", каза още Папазов.
 
Според него важността на проекта се определя от ключовото място на гарата в европейската железопътна мрежа. През нея минавали три общоевропейски транспортни коридори - ІV-ти, VІІІ-ми и Х-ти.
 
След рехабилитацията Централна гара се очаква да бъде напълно архитектурно обновена, отговаряща на изискванията за енергийна ефективност. Идеята е тя да има и много по-добри комуникационни връзки, като до всички нива на гаровия комплекс трябва да има осигурен достъп за лица с намалена подвижност.
 
Обектът предвижда и изграждане на 11 хил. кв метра търговски помещения - съвременни магазини и заведения – и изграждане на Координационен център за управление на железопътното движение в цялата страна.


Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив