Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юни 19, 2014

Над сто строителни продукта ще могат да бъдат проверявани чрез интернет страницата на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) дали отговарят на европейските и националните норми за влагане в строежи. Това ще стане възможно след година и половина, след като Министерството приключи проект за електронни услуги, финансиран по оперативна програма "Административен капацитет". Проектът е на стойност 328 хил. лв., съобщи пред журналисти Кристина Цалова, експерт в Министерството, цитирана от БТА.

Получаването на информация за по-голямата част от продуктите от страницата на МИП ще е безплатно и тя ще се подава до 15 дни от заявката. Услугата ще е платена, когато информацията е на английски език. Тя ще е полезна за производители, вносители, строители, потребители и за органите, контролиращи на пазара на строителни продукти. Сега в Министерството постъпват минимум по 20 запитвания на месец, като експертите им отговарят писмено.

В новата електронна база данни ще могат да бъдат намерени и правилата, по които следва да се проектира в България, изискванията към отделните строителни продукти за конкретната им употреба - например за класа цимент в зависимост от неговото приложение или за прозорците според ветровото налягане в отделните райони на страната, или според конкретния етаж.

Всички европейски страни са задължени да установят подобни звена за контакт, обясни Цалова. На българския сайт ще има линкове към такива звена в другите държави от ЕС. Хармонизираното европейско законодателство предвижда разработването на около 2000 стандарта за строителните продукти. Това законодателство се разработва от 1989 г. и до момента има около 500 хармонизирани стандарта.

България има готовност на тази интернет страница да предостави систематизирани изисквания за около стотина продукта, като сред тях са изолационни и хидроизолационни продукти, врати и прозорци. Предстои разработването на нови изисквания за бетона, които да отговарят на европейските и те също ще бъдат достъпни от сайта.


Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив