Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юни 19, 2013

До лятото на 2015 г. Пловдив ще се сдобие с най-модерния у нас зоопарк с аквариум. Вече е в ход обществена поръчка за изготвяне на работния проект, за който в общинския бюджет са предвидени 60 000 лв., съобщи кметът инж. Иван Тотев. Строителството ще се финансира по линия на европейската инициатива JESSICA. Прогнозната стойност е 6 млн. лв. Срокът за работното проектиране е три месеца, като паралелно ще се подготвя и бизнес план за управление на комплекса. Очаква се до зимата да се задействат процедурите за избор на изпълнител, а напролет да започне строежът.

Според изготвената идейна концепция се предвижда 9-декаровата площ на съществуващия зоокът в парк "Отдих и култура" да бъде разширена с допълнителни 19.3 дка на север до Гребния канал, на юг до бул. "6-ти септември", а на изток – до съществуващия ресторант. Върху новопредвидената територия ще бъдат изградени хабитати за нови животни и многофункционална сграда с входна зона с информационен и билетен център, търговски площи и паркинг.

Аквариум с морски риби, 5D кинозала, панорамна тераса

ще включва атракционният комплекс, развит на два етажа и сутерен. Комуникацията за посетителите се осъществява с рампи с минимален наклон, които осъществяват връзката между отделните нива, както и асансьор за по-бърз достъп. Покривните пространства над отделните етажи ще бъдат превърнати в зелени площи за атракции и панорамни гледки към зоопарка и Гребния канал. От покрива към сутерена ще се спускат и пет стъклени тунела, потапящи всеки в естествената среда на аквариума с площ от 260 кв.м. Предвидена е и зала за наблюдение – 180 кв.м, и по-малки аквариуми и терариуми. Водното пространство ще се пресича от стъклен коридор с площ 166 кв.м.

Проектът ще се реализира на два етапа

За 2014 г. се планира модернизирането на съществуващия зоокът и разширение на юг и север за изграждане на хабитати за нови животни, със зони за разходки, кътове за почивка, детски площадки и допълнителни паркоместа за коли и автобуси – общо 23.540 дка.  
Вторият етап включва строежа на многофункционалната сграда и паркинг с площ 4760 кв.м.


Източник: www.stroitelstvo.info

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив