Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Дек 17, 2012

Акт 16 вече няма да се издава, ако инвеститорът в строежа не е изпълнил озеленяването, предвидено по проект. Това пише в изменение на наредбата за въвеждане в експлоатация на строежи, която е публикувана във вчерашния брой на “Държавен вестник” и влиза в сила от днес.

 

В момента Законът за устройство на територията предвижда всеки строителен проект да има задължителна ландшафтна част. За да оползотворят обаче максимално парцелите, много строители напоследък предпочитат да озеленяват покриви. Има много способи проектът за озеленяването да не се изпълни. Затова неиздаването на акт 16 е един от начините строителните предприемачи да се дисциплинират и да спазват закона, коментираха експерти пред “Труд”.

Според измененията приемателната комисия ще може да отказва подписването на окончателния акт за експлоатация на обекта при още няколко обстоятелства. Това ще става, ако обектът няма готов технически и енергиен паспорт, които са задължителни за нови сгради от над 5 години насам според Закона за енергийната ефективност.

Ако строежът е в курорт, акт 16 няма да се издава, когато не са изградени пътища, улици или алеи, свързващи обекта с уличната мрежа и осигуряващи нормален достъп до него. За всички строежи акт 16 ще се отказва, ако сградата няма достъпна среда за хора с увреждания.

Според промените строителният контрол ще отказва акт за експлоатация и ако на обекта не е имало селективно разделяне на отпадъците за последващо рециклиране. Това изискване е в синхрон с наредба на екоминистерството, която предвижда до 2020 г. в сградите да се влагат 2% строителни отпадъци, а в пътищата - 10%.

В “Държавен вестник” бяха публикувани и още няколко изменения на наредби, свързани със строителството. Една от тях предвижда например сред строежите четвърта категория да се включат недвижимите ценности от местно значение по Закона за културното наследство.

 

 

Източник: www.trud.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив