Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Окт 16, 2013

Финансовите министри на Европейския съюз направиха важна стъпка към банковия съюз - новата регулаторна рамка, имаща за цел да предотврати повторен финансов срив като този, който доведе до кризата в Европа.

"Изключително важна дата ще остане 15 октомври 2013-а, защото финансовите министри на Съюза окончателно одобриха създаването на банков съюз и неговия първи стълб - единния надзорен механизъм за Еврозоната", заяви Мишел Барние, еврокомисар за единния пазар и финансовите регулации.

Според практиката на ЕС с окончателното одобрение на всички 28 министри Единният надзорен механизъм ще влезе в сила до една година. Първоначално бе предвидено той да бъде задействан в началото на следващата година, но графикът изостана заради остри разногласия за точната му роля и особено за това как той ще се отнася за страните извън Еврозоната.

Във Великобритания, която не използва еврото, ще бъде седалището на Европейския банков орган, който трябва да изготвя правилата за всички банки в ЕС, докато Единният надзорен механизъм ще се ръководи от Европейската централна банка във Франкфурт.

За да се гарантира, че 17-те страни от Еврозоната няма да пренабрегнат 11-те държави, които не използват еврото и участват в Европейския банков орган, през декември Лондон постигна споразумение, че трябва да има „двойно мнозинство” и в двата лагера за каквито и да било действия. Това бе потвърдено и на разговорите тази седмица.

Единният надзорен механизъм трябва да бъде допълнен с Единен механизъм за преобразуване за затваряне на фалиращи банки и режим за гаранции на депозитите, за да бъдат защитени спестителите. Комбинирани, те ще представляват регулаторна рамка, имаща за цел да се избегне необходимостта данъкоплатците да плащат за скъпото спасяване на банките, довело до години на икономии и рецесия в Еврозоната.

Механизмът за преобразуване обаче, изглежда, е дори още по-спорен от Единния надзорен механизъм, тъй като много държави членки, включително и Германия, не са склонни да отстъпят твърде много от контрола върху своите банки и са притеснени как ще бъде финансиран.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив