Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Апр 16, 2014

Министерство на инвестиционното проектиране разработва устойчив модел за насърчаване на икономическата активност. Част от този модел е създаването на социален жилищен сграден фонд. Предвижда се неговото изграждане да е не само в София и в градовете, в които има прираст на населението и икономически растеж, но и в други селища на територията на страната. По този начин ще се даде възможност за решаване на проблема с демографската криза и борбата с бедността по региони, както и стъпка към интеграцията на социално слабите слоеве на обществото.
 
Регламентите за ползване на социални жилища предстои да бъдат разработени. Идеята е да се предоставят облекчени условия за жилищно настаняване на всички нуждаещите се групи от обществото: младежи, семейства с ниски доходи, възрастни хора и други лица в неравностойно положение. Представителите на малцинствата също ще могат да ползват социалния сграден фонд, но предимно онези, които работят и имат възможност да изплащат наемите или вноските за ползване или покупка на социалните жилища.
 
Визията на министерството за реализиране на социални жилища - подобно на европейската практика - е основана на идеята един от механизмите за изграждане на социален фонд да е създаване на съвместни инвестиционни инициативи между общините, държавата и частни инвеститори. Експертите на МИП са в етап на проучване на нуждите на общините от социални жилища, както и на държавната и общинска собственост, която може да се предостави за съвместни инвестиционни инициативи. В момента се уточняват и условията, които могат да бъдат предоставени на бизнеса, за да бъде привлечен в инвестирането в социални жилища.
 
Всички 264 общини на територията на страната получиха въпроси от МИП и след анализ на техните отговори ще бъде изготвена конкретна форма на сътрудничество.
 
Концепцията за съвместни инвестиционни инициативи предвижда:
 
    Държавата да участва чрез безвъзмездно предоставяне на терени за строителство или нисколихвени кредити за строителство, като за целта се предвижда създаване на финансов жилищен фонд.
 
    Общините да участват чрез безвъзмездно предоставяне на терени за строителство.
 
    Бизнесът да участва в строителството, управлението и поддържането на социалния жилищния фонд, като инвестира собствени средства, срещу което получава определени права.
 
Европейските практики в областта на социалното жилищно финансиране, както и принципите и механизмите на функциониращите фондове в България също са обект на проучване и анализ.
 
Приоритет на законодателното регламентиране на фонда ще е да се осигури най-широк обхват от възможности за набиране на финансови средства от източници, които се вписват в модела за социално подпомагане: безвъзмездни субсидии, безлихвени или нисколихвени кредитни линии, дарения, такси и постъпления от данъци и др.
 
Твърде рано е да се конкретизират както срокът за създаване на фонда, така и конкретните източници. Но се предвижда да бъде регламентиран по начин, който да позволява свобода при набиране на средства и независимост от конюнктурни обстоятелства, защото целта му е да провежда дългосрочна жилища социална политика.

 
Източник:
1 към 1

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив