Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Апр 16, 2013

Инж. Димитър Пенев е управител на фирма „Сен-Гобен Констракшън продъктс“ България, направление РИГИПС. Фирмата е част от концерна Saint-Gobain – световен лидер в производството на строителни материали. РИГИПС присъства на българския пазар от 1995 г. Съществуващите училищни сгради в България могат да се разделят на 2 основни групи: тези, които са построени в първата половина на миналия век, и вторите, които са строени по време на социализма и са от типа сглобяеми конструкции. За съжаление в днешно време инвестициите в нови училищни сгради са твърде малко, което е характерно за цялостното строителство на обществени сгради като здравеопазване и образование.

Затова смятам, че трябва да насочим усилията си в обновяване на съществуващия сграден фонд. Това е валидно за двете направления: повишаване на енергийната ефективност и подобряване на комфорта при обитаване на сградите – естетика, акустика и здравословна среда за живот. Ще дам пример какви материали се използват при строителство и реконструкция на училищни сгради в други страни, в какви насоки работят научноизследователските центрове на Saint-Gobain Gypsum. Разбира се, основно приложение намират системите за сухо строителство, които навлязоха и у нас преди 20 години, и няма нужда да повтаряме отново техните предимства за бързо и качествено оформяне на пространствата. По-скоро ще обърнем внимание на новите материали и тенденции при тяхното ползване.

Системи от гипскартон
Освен познатите днес 3 вида гипскартон: обикновен, влагоустойчив и пожарозащитен, в нашето строително направление (Innovation, R&D) се предлагат още няколко вида специален гипскартон:
• RigiStabil® - плоскости с повишена якост за стени с висока устойчивост на механични въздействия, напр. коридори, спортни зали и места с повишен трафик.
• Fonic® - звукоизолационни плоскости.
• Аktiv’Air® - въздухопочистващи плоскости.

Activ’Air® е иновативна технология на Saint-Gobain Gypsum

за производство на гипсови материали, която подобрява чистотата на вътрешния въздух чрез постоянно премахване на циркулиращите летливи органични съединения (ЛОС). Activ’Air® е сертифициран по ISO 16000-23 - Стандарт за изпитване абсорбцията на формалдехид и без аналог е единственият гипсов продукт на пазара, който премахва формалдехида от въздуха в помещенията.  Формалдехидът е доказано канцерогенен химикал съгласно класификацията на Световната здравна организация (WHO), а измерванията показват, че много често неговатa концентрация в помещенията надхвърля безопасните нива.

Предимставата на Activ’Air®:

• премахва постоянно над 70% от наличния формалдехид от въздуха в помещенията•не го отделя отново в помещенията•плоскостите могат да се ползват с повечето водоразтворими бои и стенни тапети.Технологията Activ’Air® на Saint-Gobain Gypsum е в съответствие с разработваните международни проекти за подобряване качеството на въздуха в помещенията. Такива са проектите на "Обединен изследователски център към ЕК" (JRC), проект "Индекс" към Световната здравна организация и др. От особена важност е  проектът SINPHONIE – абревиатура на Европейска наблюдателна мрежа за вътрешно замърсяване и здраве в училищата. Законодателните критерии на вредни емисии вече са установени в няколко страни и "Сен-Гобен" има водеща роля в тази насока, чиято цел е намаляване на аспираторните заболявания, причинени от влошено качество на външния и ВЪТРЕШЕН въздух в сградите. Дългосрочната стратегия на проекта е да се осигури на децата да живеят в среда с чист въздух. 
Европейските критерии за здравеопазване постепенно навлизат във всички страни и за 2013 г. в Saint-Gobain Gypsum очакваме ръст от 310% на този иновативен продукт.

Акустични системи

Основното им предназначение е подобряване на акустичния комфорт в помещенията и по този начин опазване здравето на обитаващите – в случая ученици и преподаватели. Ecophon е направлението в Saint-Gobain Gypsum, което специализира във високоефективни продукти за акустично третиране в зависимост от предназначението на помещенията: стандартни класни стаи, стаи за групови обучения и големи зали. Еcophon прилага диференциран подход към всеки конкретен случай и предлага специфично решение, което ще има траен ефект върху състоянието на учащите и преподавателите. Целта е престоят им в затворените пространства да не води до негативен ефект върху здравето им като резултат от натрупаните звукови натоварвания и прекалено силно (или недостатъчно) осветление.

 

Източник: www.stoitelstvo.info

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив