Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Окт 15, 2013

Производители и логистични компании се сблъскват с недостиг на качествени индустриални площи в България. При липсата на големи проекти, в които се отдават площи, те се насочват към строителството на собствени сгради или наемат предварително помещения, които да бъдат изградени и оборудвани по техни изисквания.

Според пазарното проучване на консултантската компания през третото тримесечие на 2013 г. са усвоени общо 14 000 кв. м индустриални и логистични площи в региона на столицата.

Площите в модерни сгради в София са нараснали с 1.6% в сравнение с предходните три месеца до 780 000 кв.м, като делът на незаетите е 3.2%.

„Строителните предприемачи останаха предпазливи, въпреки ниското ниво на незаетост. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост, търговията на дребно и вносители на машини и съоръжения изграждат собствени сгради или търсят компромисни решения чрез избор на второстепенни местоположения или проекти“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ в консултанска агенция. „Мнозинството от големите индустриални паркове, планирани преди кризата, все още остават на хартия“, допълва той.

Проектите в строеж в София възлизат на 58 000 кв.м. Отново над 90% са предимно за собствено ползване. „От друга страна, продължаващият интерес от производители и логистични компании води до преотдаване или продажба на излишни помещения от фирми, които са свили дейността си в последните години. Когато са с високо качество обаче, те не остават дълго незаети – доказателство, че София е добре позиционирана да привлича нови инвеститори благодарение на големината на пазара, развитата инфраструктура и наличието на доставчици и подизпълнители“, казва Гюрджиев. „Следва да имаме предвид и това, че мнозинството от тези сгради са изградени за конкретна дейност и нямат универсално приложение. Често се сблъскваме с недостатъци като неефективни разпределения или неприемливи височини на помещенията.

В София търсенето е преди всичко от фирми, които развиват търговска дейност. Извън столицата предлагане на готови логистични площи почти няма. Основните инвеститори в индустриални имоти са производители, които получават нови поръчки.

„Производството на автомобилни компоненти набира скорост и заводите, които отвориха врати в последните десет години, вече се разширяват: „Монтюпе“ в Русе, „Стандарт профил“ в Стара Загора, „Теклас“ в Кърджали и „ВИТТЕ Аутомотив“, казва Владимир Гюрджиев. „Макар че инвестициите варират в широки граници в различните периоди, България все още предлага атрактивни нива на разходите за труд, ниски данъци и етикета „Произведено в ЕС“. В миналото някои компании са затваряли и предлагали своите мощности на пазара, но до момента винаги се намира кой да ги поеме. Очакваме по-висока активност от чуждите инвеститори с по-високия ръст на европейската икономика през втората половина на тази година и през 2014“, казва Гюрджиев.

Месечните наеми за първокласни индустриални и логистични площи остават стабилни на ниво от 3.5 евро на кв.м, сочи проучването. „Очакванията стабилните наеми и ниската незаетост да окуражат предприемачите да започнат нови проекти, не се реализираха до момента. Въпреки това смятаме, че условията за нови инвестиции в сектора са налице и такива проекти ще стартират както в София, така и в страната в следващите тримесечия. Логистичен парк „Родопи“ в района на Пловдив и голям проект на околовръстния път в София например са в напреднал стадий на подготовка“, коментира Владимир Гюрджиев


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив