Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Мар 15, 2013

Заетостта в България намалява с 1,5% през четвъртото тримесечие на милата година спрямо предходните три месеца. Това показват изнесените днес данни на Европейската статистическа служба (Евростат).

Спадът на заетостта в България е един от най-големите за ЕС. Свиването на заетостта е по-голямо на тримесечна база спрямо периода юли-септември 2012 г., когато заетостта намалява 0,8%.
 
На годишна база през последното тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. заетостта се свива с 4,9 на сто.
 
По данни на Националния статистически институт (НСИ) 3,1 милиона са заетите лица в българската икономика за четвъртото тримесечие на 2012 година. За последното тримесечие на изминалата година коефициентът на безработица в България е 12,4%.
 
Същевременно броят на заетите намалява с 0,3% в еврозоната и с 0,2% в Европейския съюз като цяло през последните три месеца на 2012 г. спрямо предходното тримесечие. Броят на заетите намалява с нарастващ темп. За сравнение за периода юли-септември свиването на заетостта е по-малко в еврозоната – 0,1%, и не се променя в ЕС.
 
На годишна база спрямо същото тримесечие на 2011 г. за месеците октомври-декември миналата година заетостта се понижава във валутния съюз с 0,8 на сто, а в Общността на 27-те страни-членки - с 0,4%.
 
За цялата 2012 г. броят на заетите в еврозоната спада с 0,7 на сто, а в ЕС - с 0,4 на сто.
 
Според данните на Евростат 222,6 млн. души са били заети в Европейския съюз през четвъртото тримесечие на 2012 г. От тях 145,7 млн. е броят на работещите във валутния съюз.
 
Най-голямо увеличение на заетостта се наблюдава с Латвия (+0,8%), Люксембург (+0,6) и Полша (+0,4%). Същевременно най-голямо понижение в броя на работещите има в Литва (-2%), Португалия (-2%), България (-1,5%) и Испания (-1,4%).
 
 
Източник: www.finance5.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив