Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Фев 15, 2013

 

В действие е нова информационна услуга за SMS оповестяване при имотни сделки. Услугата е на Агенцията по вписванията и представлява възможност за получаване на уведомителни кратки текстови съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания на имотни сделки.
„На практика, когато някой се опита да се разпореди с даден недвижим имот и бъде направено вписване за сделка, съответният регистриран съсобственик ще получи до една минута SMS с уведомление, че някой се разпорежда с имота му”, обясни министърът на правосъдието Диана Ковачева.
 
При представянето на услугата, в Агенцията по вписванията, министърът обясни още, че новата методика се предоставя на гише или чрез регистрация в интернет – страницата на Агенцията по вписванията - http://sms-imot.registryagency.bg, като се заявява лично или с нотариално заверено пълномощно. 
В системата за SMS оповестяване се въвеждат трите имена, дата на раждане, ЕГН/ЕИК/ЛНЧ (до 10 броя) и мобилен телефон, на който потребителят желае да получава SMS. Съобщението е на стойност една стотинка, а абонаментът е в пакет – за 6 лв., за две години. 
„Новата услуга е поредната в рамките на последователните усилия на правителството за осигуряване на по-сигурна среда за гражданите и фирмите”, каза още министърът на правосъдието. „Услугата ще предотврати кражбите на недвижими имоти и на практика по лесен начин всеки, който има недвижим имот ще може да се регистрира и в случай, че някой се опита да се разпореди с неговия имот, ще се предотврати кражбата.”
SMS-обслужването дава възможност и за превантивна реакция в случаите, когато бъде издаден заверен препис на нотариален акт или друг документ за собственост – в рамките на половин час собственикът на имота получава съобщение за това, че някой е получил препис и той може да реагира незабавно на конкретен телефон в агенцията.
Подаденото заявление за регистрация, промяна или заличаване, когато е на хартиен носител, се съхранява в архива на съответната Служба по вписванията. Срокът за съхраняване на архива е 2 години.
 
 
Източник: www.economynews.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив