Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Окт 14, 2013

Създават черен списък на "димящите" заведения в България. Идеята е на сдружение „Зелени инициативи“ и цели на едно място да бъдат изброени всички кафенета, ресторанти и барове, в които се пуши свободно, въпреки забраната за тютюнопушене на закрити места. Надеждите на инициаторите са, че така ще провокират институциите, които са отговорни за спазването на закона, да свършат работата си. Освен това смятат, че подобна инициатива ще покаже и подкрепата на българското общество към закона против пушенето.

От сдружението приканват хората да подкрепят усилията им за изграждането на черния списък, като изпратят имената на заведения, в които не се е спазвала никога забраната, на адрес z.iniciativi@gmail.com или на фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/zeleniiniciativi.

Идеята за подобен списък идва, след като на дневен ред отново излезе идеята отмяната за пушене на закрити обществени места да бъде премахната. Преди дни управляващите обявиха, че са подготвели законови промени за връщането на стария режим със зали за пушачи и непушачи в заведенията. Целта на тройната коалиция е това да се стане факт преди зимата. Като мотив бяха посочени загубите на бизнеса от забраната за пушене.

"При приемането на пълната забрана през 2012 г., приветствахме промяната, защо тя ни поставя сред развитите общества на европейската и световна карта. Отмяната на този закон, дори частично, ще бъде сериозен прецедент, който може да се превърне в порочна законодателна практика. Още повече, че социологическите проучвания показват, че повечето пушачи са срещу промяна на статуквото.

Държавата следва да бъде източник на сигурност и предвидимост за гражданите и бизнеса. Както винаги обаче и с всеки закон в нашето общество стои въпросът за неговото спазване и санкционирането на нарушителите, което е функция на държавността. Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията колкото факта, че във всеки град има "привилигировани" кафенета и ресторанти, които са над закона. Тази "обществена тайна" е инструмент за нелоялна конкуренция и обезсмисля усилията за приемане на новите правила. Нарушаването на закона по този демонстративен начин е поредната причина гражданите да не вярват на институциите и все по-отчаяно да гледат към бъдещето. ", се посочва в съобщението на сдружение „Зелени инициативи“ до медиите.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив