Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Яну 14, 2013

Стотици са празните офиси в града, като повечето от тях са разположени в нови сгради и по проект са заложени като  бизнес помещения. Наемите им най-често са в рамките на 5 лева до 5 евро на квадратен метър. Разбира се, има и изключения. Прави впечатление, че дори офисите в суперцентъра опитват да се отдадат на ниски цени. 

Доста от офисите се предлагат с месеци, без да си намерят клиенти, сочат брокери. Причината е вече тривиална - свиването на  икономиката, което запрати по домовете им цяла армия от строителни инженери и архитекти, счетоводители, преводачи, адвокати и други. Пресирането на бизнеса предизвиква и свиване на разходите, сред  които е и този за наем.
 
Един от най-големите офис терени е в центъра, на булевард, и е 400 кв.м. Намира се в бизнес сграда, има осигурени паркоместа, което вече се брои за голям плюс, и охрана. Цената на квадратен метър е 5 лева, а като цяло наемът е 800 лева месечно. На приложената към обявата снимка се вижда, че офисът е бил набързо изпразнен от предишните наематели. В същата сграда се отдават и по-малки площи от по 45 и 78 квадрата на същата цена.
 
Още по-голям е офисът на топ място в центъра в бизнес сграда. Той е 450 квадрата и се отдава за 3000 лева месечно. Единичната цена е 6.67 лева за кв.м.
 
Един от супер офисите е в района на Окръжния съд, но и неговият наем не е фрапантен - 4 евро за кв. м. Сградата е нова, строена като бизнес инвестиция, но очевидно е останала с незаети помещения. Защото за нея се срещат няколко предложения с различни квадратура и все на 4 евро за квадрат.
 
Сред отклоненията в цените е и оферта за обновен етаж от “аристократична къща” в района на Пожарната на ул. “Преслав”. Става въпрос за 140 квадрата, които се отдават за 250 евро месечно (1.78 евро за кв.м). Наемодателят предлага, но не натрапва и вътрешна градина от 200 кв.м, за която се плаща отделно.
 
Част от собствениците подобряват офертите си, включвайки в наемната цена отоплението (а през лятото охлаждането), почистването, охраната и т.н. Такова е предложението за нова офис сграда на Кукленско шосе, където наемите за няколко сравнително малки помещения от 19 до 35 кв.м са по 5 евро за квадрат.
 
Със същата екстра - включване към наема и разходите за отопление, почистване, СОТ и други,  е оферта за офис до Панаира в новопостроена сграда. Там обаче наемът е 6 евро и в момента на пазара на отдаваеми площи няма по-висок от него.
 
Прави впечатление, че почти няма разграничаване по зони в наемните цени. Дали ще са в центъра, или на изходите на Пловдив, те се движат в едни и същи граници, общо взето тесни граници. В “Тракия” например има офиси по 4 евро за кв.м, но има и по 4.80 лева. Разликата в никакъв случай не зависи от качеството на обзавеждането, а най-вероятно от потребностите на наемодателя.
 
Най-ниският наем, който открихме сред морето от обяви, е на офис до Панаира с площ 65 кв. м. Поясненията са, че е необзаведен, но на “топ място”, точно до спирка. Наемната цена е 4.15 лева за кв.м. Става въпрос за апартамент, който собственикът предлага като офис, но за всеки случай допълва, че може да се ползва и за живеене.  Месечният наем е 270 лева.
 
Дори и на “Брезовско шосе” до Търговиите наемите са по-високи. Там офисите се предлагат средно за 3 евро за квадрат, дори когато отдаваемата площ е по-голяма.
 
 
 
Източник: www.marica.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив