Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Ное 13, 2013

С 3 години - до декември 2016 г., да се удължи срокът, в който притежателите на лихвоточки могат да купят жилище или да се включат в строеж. Това предложение за промени в закона приеха депутатите вчера на извънредно заседание. Новите текстове са по идея на депутата от БСП Захари Георгиев и негови колеги, както и от депутати от ГЕРБ. Двата проекта бяха обединени още вчера след първото обсъждане от бюджетната комисия и така общият вариант бе внесен веднага за второ четене.

Според сега действащия текст на закона ще бъдат компенсирани тези притежатели на многогодишни жилищно - спестовни влогове, които придобият или започнат изграждане на жилище в срок до 21 ноември тази година. Заради краткия срок обаче не всички ще могат да осигурят средства, за да се сдобият с имот, затова се предлага срокът да стане 30 ноември 2016 г. Поправката в закона засяга близо 60 000 души и техните семейства.

Толкова са притежателите на лихвоточки в т.нар. окончателни списъци, които имат право да ги осребрят. А държавата трябва да се разплати с тях до 31 декември 2019 г. По информация на сдружението на гражданите с лихвоточки през миналата година са били изплатени средно по 6900 лв. на близо 3000 души. От организацията настояват да се промени и начинът за изплащане - тъй като в кризата хората трудно осигурявали средства за покупка на нов дом, да се признават за направени разходите и при реконструкция на сградата, например саниране или основен ремонт.

Според Захари Георгиев задълженията на Националния компенсационен жилищен фонд са 85 млн. лв. Той смята, че трябва да се потърсят начини за увеличаване на постъпленията във фонда, иначе държавата няма да може да се издължи на притежателите на лихвоточки до 2019 г. Въпреки че те са около 60 хил. души, не всички от тях са подали заявления за изплащане на компенсациите.


Източник: 24 часа

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив