Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Ное 13, 2012

Окончателният вариант на законопроекта за дейността на брокерите, по подготовката на който работна група от Националното сдружение „Недвижими имоти“ започна дейност още преди месеци, е предаден на вносител, съобщи на пресконференция по повод 20-годишнината от създаването на сдружението неговият зам.-председател Лъчезар Искров.

Текстовете са дискутирани и окончателно изяснени на последния национален съвет на сдружението, като са съгласувани и с регионалните структури на организацията. Законопроектът има 3 основни акцента - идентификация и регистрация на посредниците при сделките с имоти, изисквания за професионална квалификация и образователен ценз на брокерите и защита на интересите на потребителите, които ползват техните услуги.

Искров отказа да разкрие кой ще внесе законопроекта в Народното събрание, като допълни, че повече информация сдружението ще изнесе на кръгла маса, която ще се състои в края на ноември или началото на декември. На нея ще бъдат поканени представители на браншовите организации, които обединяват компании, свързани по някакъв начин със сектора на имотите, както и на законодателната и на изпълнителната власт.

Искров обясни, че според резултатите от направения юридически анализ законопроектът може директно да влезе за обсъждане в парламентарните комисии. Той освен това е получил широка подкрепа не само от бизнеса, но и от държавата, в лицето на редица институции и правителствени агенции. Законопроектът предвижда създаването на браншова камара на брокерите, която ще поддържа публичен регистър на посредниците при сделките с недвижими имоти – и физически, и юридически лица.

Проектозаконът предвижда всички посредници да подлежат на регистрационен режим. Заложени са освен това изисквания за образователния ценз и професионалната подготовка на брокерите, както и договорно-правни изисквания за работата на агенциите с техните клиенти, така че максимално да се защити интересът на потребителите на техните услуги.

Ключов момент от проектозакона е въвеждането на задължителна застраховка „професионална отговорност“ за посредниците при сделките с недвижими имоти. По думите на Орлин Владиков, който беше председател на сдружението в периода 2002-2004 г., застраховката ще е своеобразната „врата“ за намаляване на измамите и ще даде необходимите правни гаранции за това. „Спазили сме духа и буквата на европейските стандарти – защитата на правата на потребителите“, коментира и председателят на сдружението Иван Велков.

„На етапа сме, на който всички казват: „Браво, чудесно, време беше“, и се надяваме, че ще увенчаем с успех усилията ни да регламентираме нашата дейност и професия. Тъжното е, че го правим със собствени усилия, с ентусиазъм и доброволен труд. На други пазари тези неща са азбучна истина, която е отдавна наложена и приета. Не искаме нищо по-различно от това да сме част от един световен и единен пазар, да сме признати съвременни оператори и търговци“, допълни той.

Наско Атанасов, който е бивш председател на сдружението от 1997 г. до 2000 г., посочи, че регламентацията на посредническата дейност ще намали и „сивия“ пазар. Точни данни за „сивата“ икономика при посредниците при покупко-продажбата на имоти няма, но според Иван Велков има намаляване на броя сделки, но не и на размера на самия „сив“ сектор.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

 

Източник: www.imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив