Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юли 13, 2013

Да се облекчат длъжниците, изтеглили ипотечен кредит от банка, който не могат да изплащат, предлага председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Идеята му е, ако клиентът на банката изпадне в просрочие и не може да плаща заема, с продажбата на жилището му той да престава да бъде длъжник. В момента заради срива на имотния пазар продажбата на апартамента често не успява да покрие размера на заема и така кредитополучателят, освен без жилище, остава и с огромен дълг към банката за остатъка от заема. С промените обаче остатъчният дълг ще се покрива от банката, а не от клиента.

“На един човек, който е останал без работа, без жилище, остава да му виси половината кредит и му виси с досието. Рискът за ипотеката трябва да се покрива от банката - да си правят сметката колко могат да вземат при евентуално неизпълнение от кредитополучателя”, заяви Цонев.    

Той обясни, че предложената от него мярка няма нищо общо с идеите на кабинета и че първо ще се консултира с Асоциацията на банките в България.

Банкер, пожелал анонимност, каза че мярката е добра. “Нормално е клиентът да носи риска за доходите си и за работното си място, но рискът от развитието на пазара на имоти е редно да се носи от банката, а не да се прехвърля на клиента, както е в момента”, коментира финансистът.

Той е доволен, че се предлагат разумни идеи, а не популистки мерки като тези в Испания. Там беше забранено длъжници с просрочени кредити да бъдат извеждани от жилищата си за срок от 2 г.


Източник: www.finance5.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив