Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Ное 12, 2013

След тежки 16-часови преговори е постигнато споразумение за бюджета на ЕС за 2014 г. Според компромисната сделка бюджетът за догодина ще включва 135,5 милиарда евро за плащания и 142,6 милиарда евро по ангажименти. Споразумението трябва да бъде окончателно одобрено от министрите на финансите на Съюза и от Европейския парламент на 19 и 20 ноември.

Европейските институции са постигнали споразумение за бюджет 2014 след тежки среднощни преговори, съобщи Европейската комисия. Компромисът за бюджета за следващата година предвижда плащания в размер на 135,5 милиарда евро спрямо исканите от Европейския парламент 136,4 милиарда и 135 милиарда евро, предложени първоначално от държавите членки, уточни Комисията в комюнике. Така бюджет 2014 ще бъде намален с 9,4% спрямо този от 2013 г., отразявайки финансовите затруднения, които тегнат над съюза.

Споразумението трябва да бъде официално одобрено от министрите и евродепутатите на 19 и 20 ноември, съобщи латвийското председателство на ЕС. То отваря паралелно и пътя за приемането от парламента на пленарно заседание на 19 ноември на Многогодишната финансова рамка на съюза за периода 2014-2020 г.

Споровете за бюджета между държавите членки и парламента, които в последните години се превърнаха почти в традиция, бяха разрешени въпреки противопоставянето на Великобритания, Швеция, Холандия и Дания, привърженици на по-строго управление на бюджета, съобщи запознат с преговорите източник.

Заместник-министърът на финансите на Литва Алгимантас Римкунас изрази задоволство в края на преговорите и увери, че ще бъде гарантирано „финансирането на приоритетни сектори като растежа, заетостта, хуманитарната помощ” с отпускането на повече кредити за управлението на потока от сирийски бежанци.

По искане на Италия след драмата от Лампедуза преговарящите се договориха също да „увеличат средствата” за контрола на имиграцията и за Агенцията за наблюдение на европейските граници "Фронтекс".

Общо 62,4 милиона евро ще бъдат предоставени догодина за „интелигентен и обхватен растеж”, предвиждащ финансиране на транспортната инфраструктура и помощи за малките и средните предприятия.

Споразумението, постигнато след повече от 16-часови преговори, финализира последните промени спрямо бюджет 2013, за който държавите членки приеха да добавят 11,6 милиарда евро.

По време на преговорите е било уредено и отпускането на 400 милиона евро в помощ на жертвите през 2013 г. на наводненията в Германия, Австрия и Чехия, както и на пожарите в Румъния. Макар парламентът да искаше свежи пари, кредитите ще дойдат от неизползваните фондове в размер на 250 милиона евро през 2013 г.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив