Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Дек 11, 2012

Собствениците на имоти и брокерите посредници ще трябва да информират още в обявата си какъв е разходът на енергия за климатизация на апартамента или къщата, които предлагат за продажба или наемане. Годишното потребление на енергия на квадратен метър площ задължително ще се публикува в офертите за продажба или отдаване под наем на имоти. Това предвиждат поправки в Закона за енергийната ефективност, които са внесени от Министерския съвет за обсъждане в Народното събрание, съобщи Investor.bg.

 

Енергийният разход на единица площ ще се изчислява от специалисти по обследване на сградите и ще се вписва в енергийните сертификати. Нотариално заверено копие от документа ще се прилага при разпоредителни сделки с имоти, предвиждат още промените в закона. Собствениците на обществени сгради пък ще трябва задължително да поставят енергийните сертификати на зданията на видно място.

В законопроекта се посочва още, че няма да се подлагат на енергийно сертифициране молитвени сгради, временни сгради, които ще се ползват до 2 години, стопански постройки на земеделски производители, малки сгради до 50 кв. м, жилищни сгради, които се използват до 4 месеца годишно. Собствениците на промишлени системи с годишно потребление на енергия над 3 хил. мегаватчаса обаче се предвижда да минават задължително обследване за енергийна ефективност на всеки пет години, а не на три, каквито са сегашните разпоредби. Освен това всяка година те ще подават в агенцията за енергийна ефективност декларации за годишното потребление на енергия през предходната календарна година.

Фирмите, които извършват енергийни обследвания, пък ще трябва ежегодно да се отчитат пред агенцията кои промишлени системи са проверили. За тях се предвижда също така да сключват задължителна застраховка „Професионална отговорност” на минимална застрахователна сума 100 хил. лева. Политиката за енергийната ефективност на жилищата ще се провежда от министъра на регионалното развитие и благоустройството и ще залегне в Националната жилищна стратегия, посочва се в законопроекта. Министърът освен това, съвместно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма, ще разработи и национален план за увеличаване на сградите с нулево потребление на енергия.

Предвижда се също така да се подготвят схеми и финансови механизми за насърчаването на енергийната ефективност, които ще се актуализират на всеки 3 години. Инвестиционните проекти за нови сгради се предвижда да имат децентрализирани системи за производство и потребление на енергия от възобновяеми източници, инсталации за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, инсталации за централно или локално отопление и охлаждане, както и на такива, които изцяло или частично използват енергия от възобновяеми източници, термопомпи. Енергийните характеристики на нова сграда преди въвеждане в експлоатация пък ще се удостоверяват със сертификат за проектни енергийни характеристики. 

 

 

Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив