Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Май 9, 2013

Само 18 на сто от всички домакинства у нас имат външна изолацията на домовете си, показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията. Според данните 40% от жилищата в градовете са с монтирана енергоспестяваща дограма, а 41 на сто имат и външна изолация. В селските райони обаче, където сградите са по-стари, по-малко от 4% от домовете имат енергийно ефективни прозорци и изолация.

Според изчисления на Европейската комисия българските домове в градските райони могат да произвеждат от собствени източници средно по 1600 квтч електроенергия на квадратен метър жилищна площ годишно. Това се равнява на 30% от средното им потребление, пише още в анализа. Българите обаче не се възползват достатъчно от тези възможности. Само 1,5 на сто, или 30 629 от общо 2 060 745 жилищни сгради в България са имали монтирани слънчеви панели в началото на 2011 г. Повече от половината от тях са в градските райони. 87% от слънчевите панели са монтирани в еднофамилни къщи, показват още данните. Висок е делът и на сградите със слънчеви панели сред държавните и общинските институции.

Домакинствата могат да се възползват от две програми за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради, припомнят от Центъра за изследване на демокрацията. Едната възможност е по линия на оперативна програма „Регионално развитие”. По нея са предвидени 63 млн. лв., от които 50 млн. лв. са за безвъзмездна помощ, а останалите 13 млн. лв. ще се предоставят като нисколихвени кредити. Размерът на субсидията, от която ще могат да се възползват домакинствата, се увеличи от тази година. Вместо 50% от стойността на индивидуалните проекти безвъзмездната помощ беше увеличена до 75 на сто.

Другата възможност е по съвместен проект на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие чрез програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома. Проектът ще продължи до 31 юли 2014 г. и е на обща стойност 40 млн. евро, като международният фонд „Козлодуй“ предоставя допълнително 14 млн. евро безвъзмездна помощ. Одобрените кредитополучатели могат да се възползват от субсидия до 35% от общия им разход за енергийно-ефективно обновяване.


Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив