Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юни 7, 2013

Коментари: 1

Черноморският курорт Слънчев бряг жъне международни успехи и се превръща в безспорен лидер на пазара, а българските туристи считат това за недоразумение или за невярна информация.

В последните години граждани със спомени от десетилетия и превъзбудени журналисти не спират да подклаждат мнението, че Слънчев бряг е пример за крах на туризма ни и за упадък на продукта, който отблъсква туристите. В някакъв смисъл е така, ако вземем за пример шумът в Слънчев бряг и презастрояването му. Доста хора с носталгия си спомнят какъв хубав, малък, зелен семеен курорт беше Слънчев бряг.

Слънчев бряг обаче е продукт на пазара и има за основна цел да създава име на България, да се наложи и да докара възможно най-много туристи в страната ни. Ето тук е и парадокса, че без да е търсено специално такова нещо успехът дойде от неочаквано място. Както се казва, дефектът се превърна в ефект. България направи пробив на туристическия пазара без да е правила стратегия, проучване, план и т.н., а благодарение на хаоса и безконтролността връхлетяли Слънчев бряг. Чрез определени грешки и недобросъвестни действия Слънчев бряг беше подложен на презастрояване и благоустройствени престъпления. Това обаче се отрази така, че в курорта да се натрупа невъобразимо количество хора. Липсата на достатъчен контрол даде шанс и да се постоят безброй заведения, да се стимулира прескачаща се конкуренция в изкушаването на тълпите, от което пък се създаде специфична шумна, празнична, необуздана и танцувална атмосфера, която пръска глъчка, цветове и алкохол.

Без да е планирано някъде, изведнъж Слънчев бряг осъмна със своя ниша в европейския туристически пазар. Това е младежкия и парти туризъм. Тълпи от скандинавци, англичани, германци, руснаци, чехи и т.н. младежи се хвърлиха в купона, така както в България го разбираме. На помощ дойде евтиния алкохол, промоциите на също ниски цени, бар-обиколките, прочутото плащане на едно и получаване на две, танците по улиците, винаги отворените заведения… Дойдоха и секс изкушенията, леките нрави, веселото настроение, липсата на задръжки. Някои българи побързаха да прокълнат процеса, защото сме ставали за срам и се рушал курорта, но всъщност това е нещо естествено, където се събират млади хора, дошли с една единствена цел, да намерят мястото за забавление. За разрушенията да не мислим, защото и курорта и хотелите си имат собственици, които сами преценяват до къде могат да си позволят да приемат.

Тъй като хотелите са един върху друг и хората и ресторантите, кръчмите, баровете са един върху друг, а това прави изкушенията безброй и създава разкрепостена, дори дружеска атмосфера, която се превръща в хит сред младежите на Европа. В Слънчев бряг от 2 до 4 през нощта не се спи, това са поредните часове за забавление. Ако на българите им липсва стария Слънчев бряг то трябва да въздържат да посещават това място, късмета обаче е в това, че поне един морски курорт в България намери своята световна ниша. Трябва да копираме ефекта и да потърсим ниша и за други наши курорти. Може би и Созопол намира вече такава ниша. Намерили обаче своя търговска ниша, не бива да я изпускаме с безкрайни съмнения. Хиляди чужденци повтарят, че това което виждат в Слънчев бряг им харесва и че изпреварва най-прехвалените парти курорти като Ибиса, например. Не бива да се сърдим на случващото се в Слънчев бряг и да искаме да го поправим. Всички мечтаят да намерят своята бизнес ниша за туризъм. Затова, дори да сме възмутени и отвратени от станалото с един приятен, зелен български курорт, трябва да помним, че имаме и други и тях можем да ги запазим зелени и тихи. Слънчев бряг обаче трябва да го приемем такъв какъвто е и да се посмеем на иронията, че единствения ни бизнес успех ни сполетя без да е бил планиран, а погрешка и поради недалновидност.


Източник: www.financebg.com

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Дава под наем ваканционен 2-стаен апартамент, комплекс Кая, курорт Слънчев бряг, Бургас, първа линия, фронт към морето, обзаведен, оборудван кухненски бокс | 75 кв.м. | етаж: 4 | с асансьор | Климатик | Наем : 50 евро / ден | За резервация : 0897893222 Вижте снимки : http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,2599/Itemid,586/

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив