Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юли 5, 2014

Коментари: 1

Българският клон на световната благотворителна организация Habitat for Humanity разработи кредитен продукт, имащ за цел стимулиране на санирането на жилищните сгради в България. Това съобщи директорът му Минчо Бенов.„Схемата предвижда колективно участие на всички съсобственици в кооперацията, решили да участват в проекта за обновяване”, обяснява той. „Тя е подходяща, когато например от двайсетина семейства във входа 2 или 3 нямат финансовата възможност, но имат желание да се включат. В случая като част от условията по евтиния колективен кредит, който даваме, искаме от останалите семейства да учредят помежду си малък гаранционен фонд от 15%, а ние го удвояваме с наши средства”, поясни експертът. По думите му обаче засега и към тази схема за субсидиране все още няма интерес и никой не се възползвал от банковата гаранция.

„Не е логично при 75% субсидия, а при социално слабите и 100%, кандидатите да са малко или повечето да са от престижните столични квартали в центъра на София”, смята Бенов. ”Именно бедните съсобственици са основният препъникамък за изпълнение на проектите по енергийно обновяване на жилищните сгради у нас. Активно подпомагахме пилотния проект на ПРООН за енергийно обновяване на жилищни сгради. От 50-те блока в цялата страна близо 20 станаха благодарение на наше финансиране”, припомни той.

Данни на регионалното министерство от средата на май сочат, че едва петдесетина са сключените споразумения за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност по проект „Енергийно обновяване на българските домове“, който се изпълнява с финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Най-много – 20, са били в София.

В Смолян са 7, 4 са в Пловдив, а в Бургас ­ 3.

Клонът на световната донорска организация в България разполага с фонд от около 1 млн. евро, който отпуска много евтини кредити не само за саниране, но и за належащи ремонти. Средствата се дават главно на хора с финансови затруднения.

Търсят терени за евтини жилища

От известно време „Хабитат-България” води разговори с няколко общини в страната за отпускане на терени с отстъпено право на строеж, върху които да се изграждат евтините жилища за финансово слаби семейства.

„Преговаряме със Столична община, с Перник, с Костинброд, в Пловдив обсъждахме варианти. Има готовност, но още никъде не сме задвижили документация”, съобщи директорът на организацията Минчо Бенов. Според него използването на общински терени ще даде възможност за намаляване на разходите за изграждане на сградите.Един от чужденците от фирма спонсор на проекта сподели за „Монитор”, че в България осигуряването на терени общинска собственост върви много трудно. За разлика от нашата страна в Румъния този въпрос е уреден и строителството на социални жилища по донорски проекти става много по-лесно.

В Европа средствата за дейността на Habitat for Humanity, както и доброволците, участващи в работата, обикновено се набират от богатите страни. Проектите се изпълняват в бившите соцстрани и най-вече в България и Румъния.

 

Източник: Monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Благотворителна организация ! Колко ли зле изглеждаме в очите на хора от цивилизовани държави ? Хора, които са построили стотици непотребни заводи се нуждаят от помощ за да имат подслон над главите си ...

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив