Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юни 5, 2013

Пространството около църквата "Света Неделя" в столицата ще бъде преустроено в следващите години, така че то да се превърне в пешеходна зона без транзитно трамвайно и автомобилно движение.

Това предвиждат проектите за зоната, които бяха отличени в конкурса "Урбанистична концепция и архитектурно-благоустройствено оформяне на площад "Света Неделя".

"В процеса на работа ние се обединихме около идеята, че това не е толкова конкурс за архитектура или благоустройство, колкото за възстановяване на една святост", обясни председателят на 10-членното жури ст.н.с. д-р арх. Христо Генчев по време на представянето на отличените проекти.

Журито не е класирало победител в конкурса, "тъй като проектите са твърде хипотетични и са далеч от инвестиционна зрялост". Въпреки това в следващите месеци ще се работи по идеите на участниците, заели първите три места – с втора завишена премия са отличени два проекта – с номера 11 и 24, с ръководители съответно арх. Дамян Томалевски и арх. Димитър Младенов ("СитиАрх"). Плътно зад тях се нарежда проектът на фирма "Форум Александров", в чийто колектив влизат арх. Александър Александров, арх. Ясен Кьосев, арх. Владимир Александров и арх. Александър Павлов. Още три от участвалите общо 27 проекта са били наградени с парични премии с номера 18, 20 и 4, разработени съответно от "Никонсулт" ЕООД (с ръководител арх. Владислав Николов), "ВЕСТА ДИЗАЙН" ЕООД (с ръководител арх. Димитър Димитров) и "ЯРД БГ" ЕООД (с ръководител арх. Явор Дичев).
Всички проекти ще бъдат изложени в Съюза на архитектите в България, за да могат да придобият по-голяма популярност и да се проведе обществена дискусия. В рамките на 6 до 8 месеца вероятно ще бъде избрано само едно от показаните предложения, по което ще продължат по-нататъшните действия.

Общата идея, залегнала при развитието на класираните проекти, е превръщането на централния столичен площад в пешеходна зона и премахването на автомобили, трамваи и паркинги.Визията на арх. Дамян Томалевски залага на хипотезата, че под самия площад има римски форум – силно вероятна, но предстоящите археологически проучвания ще установят дали неговият проект ще може да бъде реализиран.

Проектът на "СитиАрх" също залага на разкриването и експонирането на археологичните останки на античния форум и Преториума в южната част на площада. Проучвания за сградата на Преториума (римските терми) са правени 3 пъти през през миналия век. Предполага се, че размерът на сградата е около 100 м (изток-запад) х 50-55 м (север-юг). Градежът е изключително масивен, изпълнен в opus mixtum и opusquadratum по фасадите.

Установена е южната фасада на сградата и няколко помещения със значителен размер. Наличието на хипокаустни инсталации, мраморни облицовки, сложни канализационни и отводнителни съоръжения, както и разкритият голям басейн с апсидно оформяне в западния край предполагат термалната функция на комплекса.

Сградата на Централна баня ще се преустрои в Музей на София, подземното ниво също ще представлява музей с открити и покрити пространства, осигуряващи достъп до античните останки от римско време (базилики, терми, жилищни сгради), форум и преториум (терми), западната порта и източната порта, паметници на културата от Средновековието и османския период. На това място ще се правят съвременни изложби, концерти и представления.

Автомобилното движение между бул. "Тодор Александров" и ул. "Алабин" ще бъде спряно, като за сметка на това проектът предвижда изграждането на триклонно кръстовище на пресичането на булевардите "Мария Луиза" и "Тодор Александров". Под бул. "Ал. Стамболийски" е заложено изграждането на подземен и надземен паркинг, който ще побере 80 коли. За обслужване на гостите на хотел "Шератон" е предвидено строителството на още един паркинг под земята, до който ще се стига през ул. "Съборна". Достъпът на коли до централния вход на хотела и до Богословския факултет ще е от същата улица, оформен с усилена настилка.

Премахват заведенията на площада

Премахването на заведенията в югозападната част на площада ще започне в следващите месеци, за да се премине към заснимането на достъпните и новооткрити пространства. По същата причина ще бъде въведена и забрана за паркиране на територията на целия площад. Очаква се в периода 2013/14 г. да бъде разкрита югозападна част на Преториума, както и да бъде възстановен фасадният фрагмент. За следващия програмен период (2015/16) е предвидено премахването на транзитното авто- и трамвайно движение. Ще се направят томографско изследване на цялата територия около църквата "Света Неделя" и сондажни археологични проучвания през Преториума и Форума. Последният етап от дейностите ще бъде реализиран н периода 2016-2018 г., когато частично ще се разкрие фундирането на черквата "Света Неделя" и ще се открие предосвобожденската черква "Света Марина".


Източник: www.stroitelstvo.info

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив