Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Дек 4, 2013

Исландия планира да отпише ипотеки за 150 млрд. исландски крони (1,25 млрд. долара), за да ускори възстановяването на страната след икономическия срив през 2008 г., предаде Bloomberg. Правителството има намерение да предостави на собствениците на жилища до 70 млрд. крони под формата на директни отписвания на задължения по жилищни заеми и над 80 млрд. крони под формата на данъчни облекчения в рамките на следващите три години.

Сумата се равнява на 9% от икономиката на Исландия, отбелязва информационната агенция. Според изчисления на исланската Асоциация за финансови услуги от 2008 г. местните банки са опростили дългове на обща стойност около 2 млрд. долара.

Правителството планира да финансира отписванията, като повиши данъците за финансовите институции. Действията целят да подпомогнат домакинствата, пострадали от скока на инфлацията след срива през 2008 г. Финансовият министър на Исландия Бярни Бенедиктсон очаква от допълнителното данъчно бреме за финансовите институции в хазната да постъпят 37,5 млрд. исландски крони през следващата година.

Исландските жилищни кредити традиционно са обвързани с потребителските цени, което увеличава дълговете и разходите за живот. Между януари 2008 г. и декември 2010 г. цените в страната са се скочили с 37,3%. Към края на юни общият дълг по ипотеки на исландците се изчислява на 1,1 трлн. крони.


Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив