Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Юни 4, 2013

Обмисляме мораториум за строителство върху ценни от екологична гледна точка местности по Черноморието, съобщи вчера новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова. Една от конкретните мерки в програмата на правителството е провеждане на диалог с местните власти и заинтересованите екологични организации по проблемите на запазване на природните забележителности на Черноморския ареал, уточни тя. Още в предходното Народно събрание имаше внесен проект за мораториум за строителството в зоната по Черноморското крайбрежие, но тогавашните управляващи го отхвърлиха. Мораториумът обаче е относително временна мярка и той трябва да бъде последван от много сериозни законодателни промени, които да гарантират, че точно тези ценни от екологична гледна точка зони ще бъдат защитени, уточни министърът. Според нея е важно да се уточни, че на тази територия няма да се разрешава строителство няма да се разрастват градовете в тази посока и няма да се строят повече хотели.

Скандалът „Дюнигейт” избухна навръх Нова година, когато се оказа, че багери изравняват пясъчните дюни между Равда и Несебър, където се намира един от последните хабитати по Българското Черноморие. Теренът от 29 декара се оказа купен от държавата и веднага препродаден за шесторно по-висока цена.

Повече няма да се изливат отходни води в морето, стана ясно още от Михайлова. Министерство на околната среда и водите е амбицирано проектите, които вече са подкрепени от министерството и са финансирани, да бъдат приключени до края на 2015 година. Повече време ще е необходимо обаче за проекти, които не са подготвени от общините и по които не е кандидатствано.

България има разгърнато екологично законодателство и ако се спазват тези нормите могат да бъдат правени предварителни проучвания за шистов газ каза Михайлова пред btv. Според нея е необходимо решенията да не се базират на временни мерки като действащия в момента мораториум, а да се преценява точно за конкретните места. Тя е категорична, че проучвания няма да се правят там, където има води за питейни нужди.

До пълна забрана за използването на найлонови торбички няма да се стигне скоро, категорична е още министър Михайлова. Тя е убедена, че екологичните норми трябва да станат осъзната част от живота на хората, а не наложена със забрани.

Проверяват плажовете в Добричка област

Започват проверки за състоянието на плажовете преди активния летен сезон, а първите резултати ще станат ясни в средата на юни, научи „Монитор”.  Назначена е постоянна Областна комисия за водноспасителната дейност и безопасността на плажовете в Добричка област, съобщиха вчера от Областна администрация. Тя ще прави проверка на състоянието на плажовете преди сезона за къпане и ще представя на областния управител резултатите и заключенията от нея; ще извършва оценка на риска на плажовете и ще отправя препоръки към собствениците или лицата с предоставени права за ползване по отношение на обезопасяването.

Всички плажове на територията на община Шабла са неохраняеми и трябва да бъдат маркирани с табели, съобщи инж. Веселин Димитров - експерт в Областна администрация. На територията на община Каварна неохраняеми са централния плаж, Русалка и Иканталъка-2; на територията на Балчик – плаж Робинзон-2, Фиш-фиш и Овчаровски, като последните на практика вече не съществуват. Очаква се плажът пред ресторант 789 да бъде именуван Фиш-фиш – нов.

На територията на Добричка област има общо 35 плажа. От тях неохраняеми са 18, отдадени под наем от Областна администрация са 10, отдадени под наем от МРРБ – 2, и 5 са отдадени на концесия. До момента няма неплатени наеми от наемателите, уточняват още от Областна администрация – Добрич.

 

Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив