Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Мар 3, 2014

Цената на акциите на руската борса се срина с 10 процента малко след началото на търговията тази сутрин, съобщи ИТАР-ТАСС. Въпреки решението на Централната банка да вдигне основния лихвен процент от 5,5 на 7 процента, пазарът загуби 1,8 трилиона рубли при сумарна капитализация на компаниите в петък от 18,4 трилиона. Рублата падна до исторически ниското равнище от 36,89 за щатски долар.

В съобщението за повишаване на лихвите Централната банка отчете рискове за финансовата стабилност поради кризата около Украйна. В края на миналата седмица Съединените щати заплашиха Русия с икономическа изолация заради действията й в Крим.

Капитализацията на „Газпром", който транспортира природен газ за Европа през Украйна, се понижи с 300 милиарда рубли или близо 10 на сто, съобщи ИТАР-ТАСС. Удар претърпя и „Роснефт", както и основни банки. Така ВТБ претърпя загуби от над 8 процента.

"Сега, когато страната е фактически на прага на военен конфликт, инвеститорите с особено настървение ще започнат да разпродават руски акции. Европейсксите индекси също ще бъдат повлияни от негативните настроения и вероятно там ефектът ще е още по-голям", коментира пред агенция РБК Анастасия Соснова, анализатор в АКБ "Российский капитал".

"Макар решението за военна операция да не е взето от руското ръководство, Западът вече възприе действията на Русия като подготовка за нахлуване на територията на суверенна държава. Растат рисковете от непосредствено предстоящ конфликт между Русия и Украйна и рязко изостряне на отношенията Русия - САЩ/ЕС. Това може да доведе до разпродаване на още руски активи", прогнозира Олга Беленская, ръководител на анализаторите в инвестиционна къща "Совлинк".

Според правилата на Московската борса, ако индексът падне под 15%, се спира търговията за половин час. Ако понижението надхвърли 25%, спира работа до края на деня.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив