Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Апр 1, 2014

Данък върху пустеещите земи трябва да има и ще направим такива предложения. Това заяви земеделският министър Димитър Греков на дискусия за земеползването у нас. Той не се ангажира какъв трябва да бъде размерът му и кой да го събира - държавата или общините.

Ще направим експертна работна група, която ще обсъди въпроса, има идеи и да има данък върху всички земеделски земи, каза Греков, цитиран от 24chasa.bg.

За данък върху пустеещите земи се обяви и асоциацията на земеделските производители в България. Според шефа й Венцислав Върбанов с тази мярка може да се подпомогне уедряването на земята у нас. Собствениците ще имат мотив да отдават или продават земята си.

Министър Греков обеща и да се работи по създаване на закон за комасацията. Работна група ще започне писането му, най-вероятно през май. Министърът обясни и, че има идеи непотърсени дълги години от собствениците земи, т.нар. бели петна да преминават като собственост към общините или държавата. Той категорично отрече да става дума за конфискация на земите, а само за мерки ползването на нивите да става по-устойчиво.

С 5,5 дка среден размер на имотите у нас няма как да се прави ефективно земеделие, крайно време е да има закон за комасацията, каза и Борислав Петков, шеф на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Според него трябва да се забрани и плащането на ренти в натура. По този начин се укривал ДДС, а и било непазарно.

Зам.-шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов също се обяви за комасация и за софтуер, който да прави служебното разпределение на "белите петна".

От земеделското министерство обявиха и, че вече се работи по създаване на електронен регистър на земите у нас.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив