Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Добави коментар

Ное 15, 2012

Коментари: 1

Сметката за ток или газ ще изплаща вложенията за нова дограма и саниране. Това ще става по нова програма с ресурс минимум 50 млн. евро, която ще заработи у нас през следващото лято. С нея ще се санират блокове и ще се инсталират нови и модерни високоефективни инсталации за отопление и охлаждане, каза на конференцията "Инвестиционни механизми за енергийна ефективност", проведена в посолството на Германия, Александър Хаджииванов, главен експерт по енергийна ефективност към Европейската банка за възстановяване и развитие, цитиран от "Стандарт".

В момента банката преговаря с Министерството на икономиката, Фонд "Козлодуй" и газоразпределителните дружества у нас, за да бъдат уточнени условията, по които ще работи програмата. Идеята е компаниите, които доставят газ на домакинствата, да получат пари по грантова схема. След това те да бъдат инвестирани в саниране на жилищни сгради и други мерки за повишаване на енергийната ефективност.

Например в даден блок може да бъде инсталиран модерен газов котел, а на покрива й да бъдат монтирани фотоволтаични панели, обясни Хаджииванов. Инвестицията ще бъде платена от газоразпределителното дружество с парите от гранта. След това домакинствата могат да връщат сумата разсрочено, например през сметката си за газ или да сключат отделен договор с доставчика си на газ, обясни експертът на ЕБВР.

"Започваме с газоразпределителните дружества, защото отоплението с газ в България не е много разпространено сред жилищните сгради. А то е много по-ефективно от силно популярния вариант на ток", каза Хаджииванов. На по-късен етап в програмата може да бъдат включени и електроразпределителните дружества, но това предстои да бъде обсъдено.

 

Източник: www.dartsnews.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Който не целува на дядо поп ръката, ще целува на баба попадия ... --- Народ, който мечтае ГАЗПРОМ да инвестира в няколко ритнитопковеца вместо в Пирогов ще ползват газ преди да има модерни пожарни ... Готова ли Пожарната да се справи с взривове като в Москва ? Първо се организира ПОЖАРНА, обучават се работници по експлоатацията и подръжката и после се газифицира ! В България футболът започва от вратата към средата на терена : )

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив