Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 6, 2013

Много двойки се двоумят дали да сключат брак поради притеснения относно правата върху имуществото. Например когато единият от съпрузите има по-солидни доходи и съответно може да си позволи по-големи финансови инвестиции. Той вероятно ще иска да опази собствеността си при евентуален развод.

До влизането в сила на новия Семеен кодекс от 2009 г. имуществото, придобито по време на брака, се считаше за общо на съпрузите, с изключение на дарените и наследените имоти. Адвокат Антоанета Ненова информира, че промените в СК дават възможност на съпрузите сами да избират режима на имуществените отношения помежду им.

Вариантите за избор са: режим на общност (съпружеска имуществена общност – СИО), режим на разделност и договорен режим. Избраният режим може да се променя по време на брака.

Брачният договор се сключва с цел да уреди имуществените отношения между съпрузите по време на брака и в случай на прекратяването му поради развод, разяснява юристът.

С брачен договор се уреждат само имуществените отношения като: собственост върху недвижими имоти, върху движими вещи (леки коли, вещи за професионална употреба, домашна техника, други), начините на управление и разпореждане с имуществото, издръжката  на съпрузите и на децата по време на брака и след прекратяването му и други имуществени въпроси.

Практическият смисъл на брачния договор се състои във възможностите, които дава за предотвратяването на бъдещи спорове. Спорове биха могли да възникнат при развод – относно имуществото, издръжката между съпрузите и на децата, при възникване на дългове на единия съпруг и в други случаи.

Възможно е единият от съпрузите да получава значителни доходи. Тогава в брачния договор може да се уговори, че имотите, придобити по време на брака, ще станат негова лична собственост, или някои от имотите ще станат обща собственост, а други – лична собственост на съпруга, който има повече доходи.

Брачен договор може да се сключи както преди брака – „предбрачен договор”, така и след това – брачен договор, припомня Ненова. Договорът се сключва пред нотариус. Необходимо е подписите и съдържанието на договора да се заверят.

Съпрузите трябва да се явят лично пред нотариуса и не е допустимо да се представляват от пълномощник, така както и не могат да сключат брак чрез пълномощници.

Брачният договор се вписва в специален регистър към Агенцията по вписванията. С него съпрузите могат да си прехвърлят права на собственост върху недвижими имоти, като не заплащат местен данък (2-3%). В случай, че се прехвърля собственост върху недвижими имоти, се прави вписване и в Имотния регистър.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив