Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Шефът на ДКЕВР: По-скъп ток от 5% не може

13-14-процентно поскъпване на тока от юли е невъзможно. В най-лошия случай цената на електроенергията може да се увеличи с до 5 процента от лятото.

 
Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.
 
Трите електроразпределителни дружества поискаха от ДКЕВР по-високи цени на тока с 5 до 14%, които трябва да влязат в сила от 1 юли.
 
От ЧЕЗ поискаха токът в Западна България да поскъпне средно с 13.12%, от дружеството Е.ОN, което обслужва североизточната част на страната - средно с 14,3 на сто от лятото, а ЕВН, която работи на територията на Югоизточна България, поиска 5-процентно поскъпване. 
 
Компаниите аргументират предложенията си за увеличение на цената предимно с реалните разходи, нужните инвестиции за едногодишен период след 1 юли, инфлацията, либерализацията на пазара и разходите за енергийна ефективност. 
 
"Аз допускам като крайна цена, ако всичко друго се запази същото, само заради компенсиране на възобновяемите източници поне процент и половина. Останалите фактори ще се преценяват, те могат да повлияят някои по-нагоре, става въпрос за цената на едро, някои други фактори надолу. Така или иначе не очаквам съществени промени, тоест някакви по-големи от 3-4 процента, максимум 5 в крайните цени на електроенергията за следващия период", каза още Семерджиев.
 
Решение за цените на тока ДКЕВР трябва да вземе до края на юни.
 
Източник: dnes.dir.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив