Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Частни търгове на имоти се появиха и у нас
При голямото предлагане на пазара на имоти в момент на криза и слабото търсене, продавачите стават все по-изобретателни. Новост на пазара са частни търгове с явно наддаване по модел, заимстван от развитите европейски страни.
 
По данни на консултантската фирма Алмарк, организираща частни търгове с явно наддаване, при тях купувачите у нас са склонни да наддават до 20% над оферираната цена.
 
Сделката може да се реализира за сравнително кратко време - до два месеца. По различни данни средният период, при стандартна продажба, през който един имот престоява на пазара е приблизително между 6 месеца и една година.
 
"Това, с което към момента можем да се поздравим е, че в България вече имаме прецедент в тази сфера. Преди няколко месеца реализирахме един имот на частен търг с явно наддаване", коментира Георги Палпурин, консултант от Алмарк, основател и съсобственик на targ.bg.
 
„Освен че са масова практика за останалите европейски страни, тръжните процедури са най-добрия метод за продажба, когато се цели срок на реализацията. Голям процент от продавачите в момента са с проблеми и нужда от пари в брой или такива, придобили активи със спекулативна цел. И за двете групи излизането от инвестиция е въпрос на цена, но и на време", добавя Палпурин.
 
По думите на експертите основната разлика между стандартната продажба и тази на търг е механизмът, по който се определя цената за даден имот. Това е и основното предимство на тръжната процедура.
 
При стандартната продажба, когато купувачът е силната страна в пазарните процеси, движението, което следва от първоначално оферираната сума, може да бъде само в низходяща посока. При търга е точно обратното - първоначално оферираната цена е възможно най-ниската стойност, на която този имот ще бъде реализиран и участниците се конкурират по между си.
 
Търгуването на недвижими имоти чрез тръжни процедури е изключително популярна европейска практика. Особено активни са продавачите във Великобритания, където общият пазар на търгове за имоти възлиза на над 3.3 млрд. евро. При наддаванията се постигат цени с около 10% по-високи от началните.
 
Кризата се оказва основен катализатор за развитието на тази услуга в България.
 
"Именно с началото на кризата започна формирането на този сегмент в бизнеса с недвижими имоти. Когато има голямо разминаване в очакванията на участниците в даден пазар, същият започва да търси механизми, чрез които да сближи позициите. В този ред на мисли и следвайки рационални съждения, преценихме, че тези разминавания могат да бъдат сближени чрез тръжни процедури", казва Георги Палпурин.
 
Най-успешно на търг се реализират масовите имоти. Цената на всеки имот се определя комплексно въз основа на оценката за реалната пазарна стойност. Оценката се базира на: пазарни свидетелства за реализиране сделки за аналогични имоти, данни за търсенето на купувачите, аналози на подобни имоти офертни цени, срок, за който се цели реализация, специфики на имота, оценка за ликвидност и потенциална доходност.
 
В момента протичат два частни търга. Единият е за два терена, които се продават заедно в гр. Елин Пелин с начална цена на кв.м. от 6.55 евро.
 
Другият е за по специфичен имот, по-скоро бизнес. Става въпрос за функциониращо Пъстървово рибно стопанство до гр. София с площ на терена 11.2 дка, застроена площ на съоръжения и помощни сгради от над 1 200 кв.м. Начална цена е 130 000 евро.
 
Източник: profit.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив