Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Цените на селските имоти се върнаха на нива от 2004 г.

След спад от близо 19% през 2010 г. цените на селските имоти у нас се върнаха на нива от 2004 г., сочат данни от анализ на Бългериан Пропертис. Средната цена на продадените през агенцията имоти през миналата година е 11 600 евро при 11 300 евро през 2004 г.

 
Селските имоти бяха едни от най-засегнатите от кризата имоти със спад в цените от над 50% през 2009 г. Именно това увеличи и интереса към тях през 2010 г., особено през първите месеци на годината, което доведе до почти 50% ръст на продажбите на селски имоти спрямо 2009 г.

Този ръст е отбелязан на фона на много ниски нива от 2009 г. и е под предкризисните нива, но все пак се тълкува като положителна тенденция, защото е първо увеличение на броя реализирани сделки от 2007 г.
 
Движението на средните цени в отделните региони на страната е различно, като има и райони с повишение на цените. Има региони като плевенския, в който цените бяха стигнали до изключително ниски нива и в момента също са на едни от най-ниските стойности в страната, но бележат огромен ръст заради ниската база.
 
Прави впечатление, че най-голям ръст бележат цените на селските имоти около Бургас – тези данни са на база предимно на ремонтирани качествени къщи, които се върнаха за препродажба на пазара през 2010 г. и намериха своите нови собственици, тъй като са готови за обитаване.
 
Като цяло, през 2010 г. не липсваше интерес към скъпи нови или ремонтирани къщи, в които купувачите могат да се нанесат веднага. Интерес към тях проявяват много руски купувачи, които предпочитат да си спестят усилията по ремонта, макар и да платят по-висока покупна цена, отбелязват от агенцията.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив