Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Цените на американските бизнес имоти достигнаха 8-годишно дъно

Цените на бизнес имотите в САЩ се понижиха за трети пореден месец през август, достигайки най-ниското си ниво от осем години насам заради спадащите стойности на проблемните активи, сочи индексът на Moody’s Investors Service.

 
Индексът на компанията за цените на бизнес имотите в САЩ (Moody’s/REAL Commercial Property Price Index) падна с 3,3% спрямо предходния месец, задминавайки следкризисното дъно от октомври 2009 г., посочват от компанията. Показателят е с 45% под пика си от октомври 2007 г. и на най-ниското ниво от юни 2002 г.
 
Данните сочат „пазар с три разклонения“, посочва управляващият директор на компанията Ник Левиди, цитиран от Bloomberg. Цените на проблемните сгради – такива с просрочени ипотеки, в процес на принудително отнемане или чиито собственици са във фалит, „падат рязко“, докато стойността на най-добрите активи расте бързо, а на по-малките имоти остава без изменение, допълва той.
 
Според данните на компанията над 25% от продажбите през август са на проблемни имоти.
 
„Има малък набор от стабилни големи активи на основните пазари, които се търсят”, коментира Нийл Елкин, президент на базираната в Ню Йорк компания Real Estate Analytics LLC, чиито данни се ползват за индекса на Moody’s. „Извън тези първокласни активи има има доста драстично движение на цените надолу.”
 
Цените на най-добрите сгради в Ню Йорк, Вашингтон, Сан Франциско, Бостън, Лос Анджелис и Чикаго – пазарите, предпочитани от институционалните инвеститори, през август са с 23% по-високи от дъното през 2009 г., сочи анализ на Дейвид Гелтнер, директор „Проучвания“ в MIT Center for Real Estate в Кейбридж в Масачузетс. В Ню Йорк, Сан Франциско и Вашингтон ръстът на т. нар. имоти-трофеи е 37% спрямо дъното от миналата година.
 
Цените на бизнес имотите ще останат „променливи“ в идните няколко месеца заради относително малкия брой продажби и опасения, че икономиката може да се забави, прогнозират от Moody’s.
 
Източник: investor.bg

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив