Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Франция строи зелени градове и сваля лихвите по ипотеките

Тенденциите в строителството и пазара на недвижими имоти в Европа днес, могат да станат след години и част от нашата реалност. Затова ви предлагаме две интересни новини от Франция,свързани с бранша.

 
Според данни на Евростат 80% от населението на Франция живее в градовете и причинява около 70% от замърсяването на атмосферата.За да се намали това, правителството на страната планира създаването на 13 екоградове със специални зелени зони, в които до 25 години трябва да живеят над 50 000 души.

Основните черти на екоградовете ще са максимално озеленяване, максимално използване на обществен транспорт и велосипеди за придвижване на хората, максимална енергийна ефективност на сградите и съвременна инфраструктура за разделно събиране и преработване на битовите отпадъци.За този проект в бюджета за следващата година вече са отделени 750 милиона евро.

В списъка на избраните за проекта градове са Бордо, Марсилия, Гренобъл, Ница и Страсбург.До 15 март 2011 година те ще трябва да представят проекти, съдържащи какво ще се прави, както и бизнес план за връщане на парите. Продължава и тенденцията за спад на лихвените равнища по ипотечните кредити.

В средата на октомври средната банкова лихва на кредит за закупуване на жилище достигна 3.3% на годишна база, което е най-ниското равнище за последните 60 години. Отпусканите на французите пари могат да достигнат и 100% от стойността на обекта. Прогнозите на експертите са, че това ще доведе до увеличаване на желаещите да придобият жилище с около 30% в сравнение с миналата година.

Някои френски банки дават ипотечни кредити и на чужди граждани, но при други условия в сравнение с френските граждани – покриват се между 50 и 65% от стойността на имота, а лихвата е около 4% на годишна база.

Увеличаването на желаещите да си купят жилище при новите условия за финансиране ще доведе до ръст на цените на имотите, прогнозират експерти. Към момента очакванията са през 2010 година цените на имотите в страната да се увеличат с 2-3% в сравнение с 2009 година.
 
Източник: imoti.net
Снимка: chinadigitaltimes.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив