Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Форум за развитие на западащи и бедни райони се проведе в София

Как партньорствата между университетите и други висши образователни институции, местни центрове за обучение и регионални агенции могат да спомогнат за подобряване на икономиката на изолирани, западащи или бедни райони с ограничени ресурси дискутираха участниците в първата за 2011 г. конференция на UNICREDS.

 
Форумът, включващ представители от Великобритания, Швеция, Унгария, България, Шотландия, Финландия и Чехия, се проведе в София през месец януари т.г. От българска страна в него участваха представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Софийският университет „Св. Климент Охридски”, които са партньори по проекта.
 
Презентация на тема „Развитие на партньорство между администрация, университети и бизнес в България” представи главният асистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски” Александър Коцев.
 
Той подчерта, че усилията трябва да бъдат насочени към по-активно отношение на университетите, които да инициират партньорства с бизнеса и публичния сектор и към по-голяма подкрепа на институциите за висше образование от публичните власти за реализирането на регионално икономическо развитие.
 
Водещият шведски академик по въпросите на образованието и бизнес партньорствата Йохан Сверг представи своя опит в областта на партньорството между университет, общини и бизнес в северната част на Швеция. Той смята за много ценно, че региони със сходни характеристики работят заедно за идентифициране на проблеми и намиране на решения, които да насърчат регионалното развитие.
 
Според ръководителя на проекта UNICREDS Николас Уолет едно от ключовите предизвикателства, стоящо пред университетите днес, е тяхната променяща се роля в обществото. Те, като главни създатели на научно и техническо познание, трябва да бъдат по-тясно привлечени в района, където функционират, и да допринасят за реални и нови решения на местните проблеми, каза той.
 
Според него, вземайки предвид нуждите на местните компании, даден университет може да разработи курсове, чрез които да предоставя на студентите съответни умения, необходими за нуждите на бизнеса.
 
Също така е необходимо да се насърчат университетите да направят регионалното развитие по-атрактивно, като разширяват достъпа до висше образование или въвличат и ангажират малките и средни предприятия.
 
Примерите на партньорите от Швеция доказват, че такива партньорства са успешни.
 
Проектът UNICREDS е на стойност 2 млн. лв. Той се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и от 15-те партньора като се осъществява посредством програма INTERREG IVC.
 
Целта му е да развие трансферен модел за бъдещо образование и програми за регионално развитие, които да могат да бъдат приети от Европейската Комисия.
 

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив