Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Търсят се 4 млрд. евро за саниране на панелките

Около 4 млрд. евро са необходими за обновяването на панелните жилищни блокове в България. Това съобщи миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на форум, посветен на зелената икономика.


В момента в страната има 18 700 панелни сгради, в които живеят 700 000 семейства, или 2.7 млн. души. Ако тези блокове се санират, България ще спести 1600 мегавата енергия, изчислиха експерти. За да се случи това обаче, са необходими 4 млрд. евро, с които България не разполага.

От МРРБ се надяват, че голяма част от средствата ще бъдат осигурени чрез европейските програми.
 

„2011 г. ще бъде решаваща за проблемите на енергийната ефективност. Оперативната програма „Регионално развитие“ (ОПРР) ще е основният инструмент, който ще ни помогне да се фокусираме върху тази тема“, обясни Плевнелиев.

По програмата са предвидени 983 млн. лв. за проекти, свързани с енергийната ефективност. Вече са подписани 504 договора за общо 244 млн. лв., които се изпълняват на територията на цялата страна.

Има и списък с разработки, които очакват да бъдат финансирани, на обща стойност 200 млн. лева. Те предвиждат обновяването на училища, детски градини и публични сгради.

 
По ОПРР ще бъдат отпуснати и 244 млн. лв. за въвеждане на енергоефективни мерки в градската среда. Общините ще могат да кандидатстват с проекти за монтиране на светодиодно осветление по улиците или за развитие на екологичен обществен транспорт в градовете.
 
Източник: stroitelstvoimoti.com
Снимка: funstruction.net

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив