Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Новини

Търси се стопанин на бургаския плаж срещу 130 хиляди лева

Бургаският плаж "Централен" отново е в списъка на областна управа за отдаване под наем, съобщи зам.-областният управител Златко Димитров.


Цената му е намалена на 50% и в момента е 130 хил. лв. за година. Миналата година областна администрация обяви 11 плажа за отдаване под наем. От тях стопани са намерели едва два - плажа на Черноморец и малък плаж Лозенец.

Процудурата за Лозенец обаче се обжалва и все още се чака определение на съда за това кой е наемателя там. Това е и причината областният управител да не пусне заповед за получаване на собствеността от наемателя.  
 
След края на летния сезон цената на останалите плажове е била намалена с 30%, както е по закон. Въпреки това е осигурен наемател само на още идин плаж - този в Резово.

В момента се подготвя процедура за намаляване на цената на останалите на 50%. Преди началото на сезона ще се търсят стопани на 7 плажа, които ще бъдат отдадени от областна управа Бургас. Изтекли са договорите и на наемателите, които са подписали с общините.

Сега се очаква МРРБ да направи актуален списък на новите плажове, които ще отдава министерството и на тези, за които областна управа ще търси стопани. Такива е имало във всички морски общини през миналата година. 
 
Общият брой на плажовете в Бургаска област е 110, от тях концесионери имат 36, отдадени под наем от МРРБ са 15, договори с кметовете на общини имаше сключени за 21, като 4 от тези плажове са с по различен статут – резервати: „Лилии” и „Ропотамо”, а на „Скалите” и „Ахтопол” им липсва плажна ивица. В страната има общо 209 плажа в области Добрич, Варна и Бургас. Миналата година неохраняемите плажове бяха общо 68.
 
През миналото лято бяха направени 100 планирани проверки на ивиците с участието на експерти на различни държавни и местни институции. За първи път бяха направени и 50 внезапни проверки само от представители на МРРБ.

Заради по-голямата ефективност на изненадващите проверки експертите в министерството предлагат да бъде увеличен техния брой през следващия летен сезон. Най-често констатираните нарушения бяха свързани с пропуски в организацията на водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, липса на медицинско обслужване, обекти извън съгласуваните схеми и по-големи площи от допустимите, по-малки свободни зони, липса на санитарно-хигиенни съоръжения. 
 
Проверяващите откриха 25 плажа без осигурен свободен достъп до тях. Зам.-областният управител Златко Димитров заяви категорично, че и тази година няма да се допусне да съществуват ВИП плажове или да се разделят ивиците за бедни и богати.
 
Източник: burgasnews.com

Коментара : (0)

Добави коментар

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив